Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΑ 1,9 ΤΡΙΣ. «Καμπανάκι» του ΔΝΤ για το χρέος της Ιταλίας

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63393413
Το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη έχει πλέον η Ιταλία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που εξεδόθη χθες, το χρέος αυτό εκτιμάται πως ανέρχεται σε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Καμπανάκι» του ΔΝΤ για το χρέος της Ιταλίας



Το ΔΝΤ εστίασε στην περίπτωση της Ιταλίας "εξαιτίας της τωρινής κατάστασης συστημικού κινδύνου στην αγορά των ομολόγων της και των αναγκών του ιταλικού δημοσίου για πόρους χρηματοδότησης", επισημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο.
"Το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος καταγράφηκε κλίμα αισθητής αναταραχής, επ ευκαιρία των συναλλαγών με ιταλικούς κρατικούς τίτλους, με κεντρικό χαρακτηριστικό την ευμεταβλητότητα" απ όλες τις σκοπιές: όγκος συναλλαγών, επιτόκια, "κάλυψη" προσφοράς, "κάτι που, εφόσον παραταθεί, θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στην Ιταλία και θα αυξήσει παράλληλα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας".
"Πρέπει η ευρωζώνη να επιδείξει ετοιμότητα ως προς τον δανεισμό της Ιταλίας", παρότρυνε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
"Εφόσον δεν λειτουργεί μια στρατηγική, έστω και όχι απολύτως επαρκώς προετοιμασμένη, για να διευθετηθεί το πρόβλημα της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, και να βελτιωθεί η αντοχή του πιστωτικού τομέα της, εφόσον δεν αυξηθεί η βεβαιότητα που θα έχουν οι αγορές, απέναντι στην αποφαστικότητα των πολιτικών ηγετών, να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, εμείς εκτιμούμε ότι οι αγορές της ευρωζώνης θα διακρίνονται από μια μεγάλη ευμεταβλητότητα", επισήμανε η ίδια έκθεση του ΔΝΤ. Αυτή η επισήμανση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου στην Ουάσινγκτον, "προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου