Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίστηκαν οι "αναταράξεις" στην Ευρώπη

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών για την κρίση χρέους και ενώ οι επενδυτές ανέμεναν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve. Στο επίκεντρο των πιέσεων παρέμεινε ο τραπεζικός κλάδος. Η είδηση ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν φαίνεται να άμβλυνε τις ανησυχίες στις αγορές σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το επόμενο έτος θα διευρύνει τη γκάμα των τίτλων που αποδέχεται ως εγγυήσεις ώστε να περιλαμβάνονται και τίτλοι χρέους που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα αλλά δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές. Προς το παρόν η ΕΚΤ δέχεται τίτλους που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα οι οποίοι διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές.


Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Barroso επανήλθε στην ιδέα του ευρωομολόγου δηλώνοντας ότι  δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει "πολύ σύντομα" τις προτάσεις της για το συγκεκριμένο θέμα.

"Η Κομισιόν πιστεύει ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί", δήλωσε ο Barroso σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,7% στις 225,33 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έχασε 2%.

Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε πτώση 2,47%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,62%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,40%.

Οι γαλλικές τράπεζες γνώρισαν και σήμερα ισχυρές πιέσεις. Κορυφαία στελέχη γαλλικών τραπεζών επανέλαβαν σήμερα ότι οι τράπεζες τους δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ο Baudoin Prot, διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas SA σε συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε ότι η τράπεζα του είναι ισχυρή. Την ίδια στιγμή, ο Frederic Oudea, διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει ότι η τράπεζα του δεν έχει ανάγκη από νέα κεφάλαια.

"Τα stress tests έδειξαν ότι ένας περιορισμένος αριθμός μικρών ιδρυμάτων είχε άμεση ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια. Αυτό δεν αφορά την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών και ιδίως τις γαλλικές τράπεζες", δηλώνει ο Oudea.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,65%, ο ελβετικός SMI έκλεισε στο +0,07%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε σε ποσοστό 1,82%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου