Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν στα ΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15404170,00.html

Την απροθυμία του να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση το ζήτημα της εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑOZ, μετέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη.


Σε συζήτηση με τη Deutsche Welle, λίγο μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Κλίντον και Νταβούτογλου, αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως όταν ρωτήθηκε από τον κ. Ομπάμα για την τουρκική ναυτική παρουσία γύρω από την περιοχή που διεξάγονται οι γεωτρήσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίσθηκε καθησυχαστικός.
 
Κατ’ ιδίαν καθησυχαστικός, δημόσια ανένδοτος
 
Ελικόπτερο της εταιρείας Noble Energy ανιχνεύει πετρέλαιο στον ΚΑΟΖΕλικόπτερο της εταιρείας Noble Energy ανιχνεύει πετρέλαιο στον ΚΑΟΖΔημόσια ο κ. Ερντογάν διατήρησε πάντως τους υψηλούς τόνους, δηλώνοντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι αυτό που κάνουν η Κύπρος και το Ισραήλ στη Μεσόγειο είναι «τρέλα», και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες της Τουρκίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «η δραστηριότητα των Ελληνοκυπρίων με τις έρευνες σαμποτάρει τις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Σε ανάλογο πνεύμα εκτίμησε ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν και τη συνάντηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που πρόκειται να συγκληθεί τον Οκτώβριο στην Άγκυρα.
Ο κ. Ερντογάν μίλησε για δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, μπορεί να υπογράψει με τον κ. Έρογλου συμφωνία για ανάλογες έρευνες.
 
Σε σχέση με το Ισραήλ, ο Ερντογάν εμφανίσθηκε ανένδοτος, διαμηνύοντας πως δεν δέχεται να συζητήσει με την ισραηλινή κυβέρνηση εάν προηγουμένως η τελευταία δεν ζητήσει συγγνώμη για τις ανθρώπινες απώλειες στο ‘Μαβί Μαρμαρά’. Τόνισε, δε, πως ο κ. Ομπάμα κατανόησε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό η Άγκυρα έχει δίκιο.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ελίζαμπεθ Ράνταλ Σέργουντ, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε στον Τούρκο πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ενθάρρυνε τη συνέχιση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη να καταλαγιάσουν οι εντάσεις.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο κ. Ομπάμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες να γεφυρώσει το χάσμα στη συνάντηση που θα έχει και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
Αθανάσιος Έλλις, Νέα Υόρκη
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου