Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έρογλου: Με τις γεωτρήσεις ο Χριστόφιας θέλει να διορθώσει την εικόνα του

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι δεν είναι σωστό, την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες για το Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά – όπως απεκάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση - να προχωρεί με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

Ανέφερε επίσης ότι ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά ούτε η Τουρκία έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο για το θέμα του φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Τ/κ ηγέτης κατηγόρησε την ΕΕ για έλλειψη ειλικρίνειας σε σχέση με τους Τ/κ και την ε/κ πλευρά ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τις γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου θα έχουν μια αρνητική επίπτωση στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ότι του ζήτησε να καθυστερήσει τις γεωτρήσεις, διαφορετικά, όπως είπε, ''θα λαμβάνονταν μέτρα''.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αγνόησε τις προειδοποιήσεις του, λέγοντας ότι «οι Ελληνες το έπραξαν αυτό γιατί ήθελαν να διορθώσουν την εικόνα, η οποία επλήγη μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα».

Υποστήριξε ότι «οι Ελληνες, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν καμία πρόθεση για συμφωνία στο Κυπριακό» ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να προχώρησε με τις γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν αρνητικά οι συνομιλίες.

«Δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μια εσκεμμένη πράξη», ισχυρίστηκε και είπε ότι ανέφερε στην ε/κ πλευρά ότι οι Τ/κ έχουν εξίσου δικαιώματα για γεωτρήσεις.

Υποστήριξε ότι η υπογραφή λεγόμενης συμφωνίας με την Τουρκία ήταν αποτέλεσμα της στάσης της ε/κ πλευράς σε σχέση με τις γεωτρήσεις και είπε ότι οι Ε/κ απέρριψαν το αίτημα της τ/κ πλευράς για αναβολή των γεωτρήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Τον Οκτώβρη η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη. Θα δούμε εάν η τριμερής συνάντηση θα οδηγήσει σε μια συμφωνία. Είπα, ας αναβάλουμε τις ενέργειες μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και να αξιολογήσουμε την κατάσταση μαζί», είπε ο κ. Ερογλου, προσθέτοντας ότι τέτοιες αποφάσεις έπρεπε να ελαμβάνοντο από κοινού με τους Τ/κ.

Η κατάσταση, είπε, ανάγκασε τους Τ/κ να υπογράψουν «συμφωνία» με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και μετά ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες σε συνεργασία με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Ερωτηθείς εάν αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης, είπε ότι ούτε η Τουρκία αλλά ούτε οι Τ/κ επιθυμούν κάτι τέτοιο.

«Εντούτοις, εάν υπάρξει παρενόχληση των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων από τους Ε/κ ή τους Ισραηλινούς εταίρους τους, δεν θα σωπάσουμε. Αλλά θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Διότι εάν συμβεί, θα αντιδράσουμε. Αλλά δεν έχουμε πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση ή ένα πόλεμο»

Κληθείς να σχολιάσει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις ενέργειες της Κύπρου, ο κ. Ερογλου είπε ότι η ΕΕ «εκφράζει υποστήριξη προς τους Ε/κ γιατί ανήκουν στην ΕΕ, η Noble είναι αμερικανική εταιρεία. Αλλά το αμερικανικό ΥΠΕΞ προέβη πρόσφατα σε μια δήλωση στήριξης της πρότασης που υπέβαλα».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ανάγκη η ΕΕ και οι ΗΠΑ να στέλνουν μηνύματα που «κακομαθαίνουν τους Ε/κ γιατί αυτό βλάπτει τις διαπραγματεύσεις και οι Ε/κ δεν έχουν πρόθεση να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εάν για παράδειγμα άρουν τα εμπάργκο εις βάρος μας, τότε αυτό θα ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά για εξεύρεση λύσης μαζί μας. Επίσης, υπάρχουν αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που είναι εναντίον μας, εναντίον της ανακήρυξης της Δημοκρατίας μας. Μπορούν να αναθεωρήσουν αυτές τις αποφάσεις. Εάν ακόμη αρχίσουν να μιλούν για αυτά, θα οδηγήσουν την ελληνική πλευρά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα είναι μια μόνιμη διαίρεση της νήσου, ο κ. Ερογλου είπε ότι «στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας, ενός νέου κράτους, αλλά εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η διαίρεση είναι μια επιλογή, κάτι που συζητείται ακόμη και από τους Ε/κ. Αλλά τώρα δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Η ατζέντα μου περιλαμβάνει μια Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, έναν εντελώς νέο συνεταιρισμό στη βάση δύο διαφορετικών κοινοτήτων και όχι μια συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ένα νέο κράτος, ένα νέο κοινό κράτος».

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ έναντι των Τ/κ, ο κ. Ερογλου είπε ότι η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής στο θέμα της άρσης των λεγόμενων εμπάργκο κατά των Τ/κ.

«Για παράδειγμα, πριν μεταβώ στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι το θέμα των γεωτρήσεων δεν πρέπει να πάρει διαστάσεις. Προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του. Αλλά εγώ του ανέφερα ότι αυτό οφείλει να το διαβιβάσει στην ε/κ πλευρά και όχι σε εμάς. Είπε ότι το έπραξε ήδη. Τον συμβούλεψα να χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα ούτως ώστε να σταματήσουν. Αλλά μου απάντησε ότι ‘είναι κράτος μέλος και δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο παρά ένα τηλεφώνημα’. Αυτό δείχνει ακριβώς τη θέση τους. Η ΕΕ ενθαρρύνει τους Ε/κ», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι δεν υπάρχει πτυχή του Κυπριακού που να μην έχει ήδη συζητηθεί και ότι αυτό που υπολείπεται πλέον είναι η βούληση. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι χρονοτριβεί και δεν έχει πρόθεση για λύση.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου