Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νέο «καμπανάκι» από Moody's για υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

 Νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση κατώτερη του ΑΑΑ «βλέπει» η Moody's Investors Service. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης -πλην εκείνων με την κορυφαία αξιολόγηση- ενδέχεται να δεχθούν αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους», αναφέρει ο διεθνής οίκος σε ανακοίνωσή του.
«Ως εκ τούτου» σημειώνει, «η Moody's αναμένει πως λιγότερες χώρες κάτω του ΑΑΑ θα διατηρήσουν τις υψηλές αξιολογήσεις τους». Διευκρινίζει πάντως πως δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποβαθμίσεις για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Η ανακοίνωση της Moody's έρχεται μετά τη χθεσινή της απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 1993, διαβλέποντας κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενη την «ατονία» της ανάπτυξης.



Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε το κρατικό χρέος της Ιταλίας κατά τρεις βαθμίδες, στο Α2 από Aa2, με αρνητικές προοπτικές.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την περίοδο εξέτασης της περίπτωσης της Ιταλίας ώστε να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Σεπτεμβρίου σε υποβάθμιση της Ιταλίας είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ενέργεια της Moody's αναμενόμενη και πρόσθεσε πως η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας. Μεταξύ των στόχων, όπως είπε, είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού μέχρι το 2013, κάτι που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου