Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στην παγίδα του χρέους οι τράπεζες της Ευρώπης

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/
Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ εκδήλωσης μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως την περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, και το πρόβλημα του ομίλου Dexia προκάλεσαν κύμα απωλειών χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέφερε την πρόταση οι ηγέτες των G20 να συζητήσουν νέους ρυθμιστικούς κανόνες για τη λειτουργία των αγορών στην επερχόμενη σύνοδο του Νοεμβρίου.

Παράγοντα αποσταθεροποίησης για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αποτελεί η επανεξέταση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης του ποσοστού της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο δανείων για την Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία της 21η Ιουλίου. Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Eλληνικού Δημοσίου θα είχαν απώλειες 21% στο χαρτοφυλάκιό τους. Το Βερολίνο ήδη πιέζει για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, γιατί όπως δήλωσε υπουργός Β. Σόιμπλε μπορεί να μην ισχύουν πλέον οι συνθήκες της 21ης Ιουλίου. 


Η Γερμανία εντοπίζει κινδύνους κλιμάκωσης των προβλημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών και σε μια ύστατη κίνηση δεν αποκλείει υπό προϋποθέσεις «να επανενεργοποιηθούν τα έκτακτα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί το 2008, ώστε να αποτρέψουμε μια τραπεζική κρίση». Ο Γερμανός πολιτικός επισήμανε ότι το EFSF δεν θα ενισχύει άμεσα τη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς «η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των κυβερνήσεων».
Αργότερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες των G20 να συζητήσουν εκ νέου το θέμα των νέων ρυθμιστικών κανόνων για τις αγορές. Ειδικά για την ευρωζώνη η Γερμανίδα ηγέτις ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να ακυρώνει προϋπολογισμούς χωρών που δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σε αυτό το κλίμα, οι απώλειες είχαν φθάσει να ξεπερνούν το 4% στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ζημίες περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του Μπεν Μπερνάνκι για την εφαρμογή νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, όταν θα κριθεί αναγκαίο. Τελικά, ο δείκτης FTSEuroFirst διολίσθησε στις 887,24 μονάδες (-2,7%), χαμηλότερο επίπεδο 26 μηνών. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4%. Στη Φρανφκούρτη ο δείκτης DAX έχασε 2,98%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 2,58% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 2,61%. Στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά ο δείκτης Standard & Poor'Αs 500, κυμαινόμενος στις 1.099 μονάδες, πέρασε σε «bear market» έχοντας χάσει 20% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο.
Σχολιάζοντας τη θέση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών το πρακτορείο Bloomberg τόνισε ότι η βελγική Dexia και οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale έχουν υιοθετήσει απομείωση της συμμετοχής τους κατά 21%, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφασίσουν «μεγαλύτερο κούρεμα» για τα ελληνικά ομόλογα. Τα στοιχεία του Bloomberg ανεβάζουν στα 3 δισ. επιπλέον τις ζημίες των τριών τραπεζών. Ηδη η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο για προ φόρων κέρδη ύψους 10 δισ. ευρώ το 2011, γιατί αναμένει απομειώσεις 250 εκατ. από την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου