Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας και Κίνας σε καταδικαστικό ψήφισμα για τη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/

Βέτο στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα. Το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν έκανε λόγο για κυρώσεις, αλλά απειλούσε με «στοχευμένα μέτρα», στην περίπτωση που συνεχιστεί η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.



Το βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου επιφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να εντείνουν τις πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους απο 2.700 ανθρώπους.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την «οργή» της για αυτή την εξέλιξη, ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Σύρος ομόλογός της.
«Περιφρόνηση για τα νόμιμα συμφέροντα όσων έχουν πολεμήσει στη Συρία» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρεσβευτής, Ζεράρ Αρόντ, το βέτο των δύο χωρών, καθώς η χώρα του είχε πρωτοστατήσει στην προώθηση του σχεδίου απόφασης.
Το εν λόγω σχέδιο αρχικά περιελάμβανε κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, οι οποίες ήρθησαν καθώς ήταν γνωστές οι αντιρρήσεις Ρωσίας και Κίνας.
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης βασιζόταν «στην φιλοσοφία της αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο» ένα τελεσίγραφο προς τη Συρία για κυρώσεις.
Η Κίνα από την πλευρά της επεσήμανε ότι είναι κατά της «ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο έλαβε εννέα ψήφος υπέρ, ενώ υπήρχαν και τέσσερις αποχές. Σε κάθε περίπτωση λόγω του βέτο δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου