Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στεφάνου: Η κυβέρνηση προχωρεί στη β' φάση για το Φ.Α ''Δεν συνδέονται οι έρευνες με τις συνομιλίες''

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/
Η ερευνητική γεώτρηση και γενικότερα οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ούτε και με την πολιτική συγκυρία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στο ειδησεογραφικό κανάλι Euronews.


Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Στέφανος Στεφάνος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. ''Ηταν στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η μετάβαση στη δεύτερη φάση των ερευνών που είναι η ερευνητική γεώτρηση και αυτές οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.''

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις έρευνες με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος, σημείωσε.

Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, δεν έχει κανένα δικαίωμα, διότι απλώς, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει. Οι τοποθετήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, επί του θέματος, είπε ο κ. Στεφάνου, τις οποίες ο κ. Ερογλου θεωρεί ότι μεροληπτούν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''θα πρέπει πρώτα από όλα να προβληματίσουν την Τουρκία και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί ένταση, αλλά να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές δίκαιο και με τη διεθνή νομιμότητα''.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση και συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης. ''Την ίδια συνέπεια θα πρέπει να δείξει η τ/κ πλευρά και πολύ περισσότερο να μην υπαναχωρεί ούτε από τη συμφωνημένη βάση ούτε και από ζητήματα, στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις στο παρελθόν''.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα» ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες για να ακυρώσει συμφωνίες για την ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με Λίβανο και Αίγυπτο, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τη διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

''Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνηση πάντοτε λειτουργούν έτσι ώστε να διασφαλίζουν και να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας. Με το Λίβανο και την Αίγυπτο έχουμε συμφωνία. Με την Αίγυπτο είναι και επικυρωμένη αυτή η συμφωνία, παραμένει η συμφωνία με το Λίβανο''.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκθεση προόδου της Τουρκίας υπάρχει φράση ότι θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό να τηρήσουν χαμηλούς τόνους και αν αυτή ευνοεί την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάζει προσχέδια.

''Οταν δούμε το τελικό θα μπορούμε να το σχολιάσουμε'', είπε. Κάθε φορά, πρόσθεσε, γίνονται ζυμώσεις, υπάρχουν συζητήσεις, γίνονται προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα ώστε πάντοτε να έχουμε τοποθετήσεις που να συνάδουν πρώτα από όλα με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και να εκφράζεται η εταιρική αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανασταλούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. ''Κανένας δεν έχει εγείρει μπροστά μας το θέμα της αναβολής ή της αναστολής της γεώτρησης''. Αυτό, σημείωσε, είναι ένα αποκλειστικό, αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου