Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η κινητικότητα των Ευρωπαίων χάρισε εντυπωσιακά κέρδη στις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

X.A.: Με μικρά κέρδη ο γενικός δείκτης
Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που σημειώθηκαν σήμερα στις ευρωαγορές, με πρώτο βιολί τις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω φημών ότι προωθείται σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών τράπεζων. Η Morgan Stanley σε σημερινή της έκθεση αναφέρει πως αναμένει ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με 140 δισ. μέσα από ένα πρόγραμμα "α λα TARP" την επαύριο της Lehman, ενώ το ΔΝΤ δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας τις ανάγκες των τραπεζών στα 200 δισ. ευρώ. Ο αγγλικός FTSE σκαρφάλωσε σήμερα κατά 3,19% στις 5.102 μονάδες, ο γαλλικός CAC κέρδισε 4,33% στις 2.974 μονάδες ενώ ο DAX έκλεισε με το εντυπωσιακό 4,91% στις 5.473 μονάδες.
Μετριοπαθής είναι μέχρι αυτήν την ώρα η άνοδος της Wall Street, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι τα σχέδια επίλυσης της κρίσης των Ευρωπαίων δεν είναι πάντα... αποτελεσματικά. Την ίδια ώρα μικρές πιέσεις ασκούνται και στον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.



Ο Dow ενισχύεται κατά 0,34% στις 10.845 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,58% στις 1.130 μονάδες ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,34% στις 2.437 μονάδες.
Η γαλλοβελγική Dexia ανέκαμψε από την ελεύθερη της πτώση κερδίζοντας 7,2%, ενώ στα πράσινα κινήθηκαν και οι μετοχές των πολύπαθων γαλλικών τραπεζών BNP Paribas στο +6,4%, Societe Generale στο +4,3% και Credit Agricole στο +9,14%.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας συντονισμένης δράσης των χωρών της Ευρωζώνης για την επανακεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως "εντείνεται η άποψη ότι χρειάζεται μία κοινώς αποδεκτή και συντονισμένη προσέγγιση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα γίνονται πολλά και στα κράτη-μέλη.Υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος στους υπουργούς και πρέπει να κινηθούμε".
"Η κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και να μειωθεί η αβεβαιότητα", πρόσθεσε ο ίδιος. "Η κίνηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί δομικό κομμάτι της ευρείας στρατηγικής της Ε.Ε. για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξεπεράσουμε την κρίση".
Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε το Σεπτέμβριο ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Institute for Supply Management, λιγότερο όμως από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 53 μονάδες το Σεπτέμβριο από 53,3 μονάδες τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι ανέμεναν περαιτέρω πτώση στις 52,8 μονάδες.
Πάντως ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις 48,7 μονάδες από 51,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Νωρίτερα, ικανοποιητικά ήταν τα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος προσέθεσε το Σεπτέμβριο 91.000 θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 75.000.
Από την άλλη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκαν το Σεπτέμβριο οι απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο εργοδότες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 115.739 απολύσεις έναντι 51.114 τον Αύγουστο.

X.A.: Με μικρά κέρδη ο γενικός δείκτης


Έμεινε από καύσιμα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί από τα υψηλά των 749 μονάδων, που ήταν τα ανώτερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα και κλείνει στις 735,51 μονάδες, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη σε 0,71%.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές πουλάνε οι ξένοι και μάλιστα εκείνοι που είχαν παραδοσιακές θέσεις στο Χ.Α., φοβούμενοι τα χειρότερα.

Η αγορά ανησυχεί για το κόστος της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, το ύψος του haircut και των επισφαλειών που πρόκειται να γράψουν οι τράπεζες.

Οι ξένοι οίκοι μειώνουν τις τιμές στόχους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η Morgan Stanley ανησυχεί για το κόστος διάσωσης των ευρωπαίκών τραπεζών. Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η 6η δόση, φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της πραγματικής χρεοκοπίας, αν και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη ως προς την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση. Οι αγορές περιμένουν ριζοσπαστικές λύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 17 και 18 Οκτωβρίου, όπως και από την συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή Μέρκελ – Σαρκοζί.
Τα αρχικά κέρδη των τραπεζών περιορίστηκαν, εγκκλωβίζοντας όσους πίστεψαν στη διάρκεια της αντίδρασης την Τετάρτη. Η Alpha έκλεισε αμετάβλητη στο 1,10 ευρώ, με υψηλό ημέρας στο 1,18, τα αρχικά κέρδη στης ΕΤΕ περιορίστηκαν σε 0,46%, στα 2,20 ευρώ από 2,34 που ήταν τα υψηλά ημέρας. Ίδια εικόνα και στη Eurobank, με την μετοχή να κλείνει με άνοδο 1,30%, στα 0,78 ευρώ, με υψηλό ημέρας στα 0,82. Κέρδη 5,56% για την Πειραιώς, 15% ενισχύθηκε η MIG (2 δισ. ευρώ cash flow), ενώ θετικά έκλεισαν Τιτάν, ΕΛΠΕ, Marfin Popular, ΟΤΕ, Motor Oil και Folli Follie. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ, χωρίς κανένα πακέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου