Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νέα χαστούκια στην Τουρκία από Βρετανούς

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/

Βρετανοί επίσημοι τονίζουν στην Τουρκία με κάθε δυνατή ευκαιρία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της διεξάγοντας έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington.



Ο κ. Λίντιγκτον μιλούσε σε ειδική για την Κύπρο εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του συντηρητικού κόμματος, στο Μάντσεστερ, χθες βράδυ.
Ο Βρετανός Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο για να τονίσει ότι το κύριο συμπέρασμα του ήταν η συναίσθηση της υποχρέωσης του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει σ’ αυτό που πρέπει να είναι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
Υποστήριξε το συνεχιζόμενο έργο για ταυτοποίηση των αγνοουμένων, εξέφρασε το θαυμασμό του για τις προσπάθειες προς ανάπτυξη κατανόησης μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Εκαμε ειδική αναφορά στη διάβρωση της τουρκοκυπριακής ταυτότητας σαν αποτέλεσμα του εποικισμού από την Τουρκία. Εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος αναλάβει το ταχύτερο δυνατό από τις συνέπειες της έκρηξης στο Μαρί και την ελπίδα όπως επιτευχθεί, σαν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών, μια δικοινοτική, ομοσπονδιακή, όχι συνομοσπονδιακή -όπως τόνισε- λύση, προσθέτοντας ότι «θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να υποστηρίξουμε τους θαρραλέους ηγέτες οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν κινδύνους στην αναζήτηση συμβιβασμού».
Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Συντηρητικοί για την Κύπρο του οποίου προεδρεύει ο Αντώνης Γερολέμου, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση, την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα με Πρόεδρο, επίσης, τον κ. Γερολέμου και από τον ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου με Πρόεδρο των Αντρέα Παπαευριπίδη που μίλησε στην εκδήλωση.
Μίλησαν, επίσης, η Υφυπουργός Συγκοινωνιών, Theresa Villiers, η οποία είπε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής Charles Tannock και η κυπριακής καταγωγής ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη, εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου