Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Lewis: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, Merkel και Παπανδρέου θα φύγουν

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου και η Angela Merkel θα χάσουν τις θέσεις τους, προβλέπει ο Michael Lewis, ο διάσημος συγγραφέας που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κρίσης χρέους ανά τον πλανήτη.

Ο Lewis, γνωστός στην Ελλάδα από το εκτενές ρεπορτάζ του για την κρίση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, έχει γράψει το βιβλίο "Liar's Poker", που αποκάλυπτε την κουλτούρα της υπερβολής στην Salomon Brothers. Εκτός από συγγραφέας best seller βιβλίων, θεωρείται και ένας από τους πιο έγκυρους εκπροσώπους της ερευνητικής οικονομικής δημοσιογραφίας. Τώρα, προωθεί το νέο του βιβλίο, το "Boomerang: Travels in the New Third World". Το βιβλίο έχει στηριχθεί πάνω στην 3ετή του έρευνα για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Καλιφόρνια.


«Η Ελλάδα χρεοκοπεί, έτσι; Κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Όπως και εάν θέλετε να το ονομάσετε, η Ελλάδα χρεοκοπεί», είπε ο Lewis σε συνέντευξή του στο Reuters. «Το μόνο ερώτημα είναι το πώς».

«Δεν νομίζω ότι η Merkel θα επιβιώσει στη Γερμανία και δεν νομίζω ότι ο Παπανδρέου θα επιβιώσει στην Ελλάδα. Έχουν αποξενώσει τόσο τους πολίτες τους», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον Lewis, οι προσπάθειες για τη διάσωση της Ελλάδας και τη στήριξη των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας απλά αναβάλλουν το αναπόφευκτο. Προβλέπει μάλιστα μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, στην οποία οι πιστωτές θα υποστούν τεράστια ζημιά και η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Ιρλανδοί δεν θα ακολουθήσουν», λέει, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αφήσει τις τράπεζές της να καταρρεύσουν και θα χρεοκοπήσει.

Πάντως, διαπιστώνει διαφορές ανάμεσα στους Ιρλανδούς και τους Έλληνες. «Οι Ιρλανδοί έχουν ένα μεγαλύτερο ταλέντο να υπομένουν. Εάν επιβάλλονταν στους Έλληνες όσα επιβλήθηκαν στους Ιρλανδούς, θα έπεφταν πυροβολισμοί». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου