Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κερδίζοντας (;) στον πόλεμο του νομίσματος

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Οι αναδυόμενες οικονομίες βγαίνουν νικήτριες αλλά κανείς δεν πανηγυρίζει, γράφει ο Economist(Πηγή φωτό: Εconomist)
Πριν από ένα περίπου χρόνο ο Υπουργός Οικονομικών τη Βραζιλίας, Guido Mantega, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι με την υφεσιακή πορεία που έχει πάρει η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες, μην έχοντας αρκετό ρευστό στα ταμεία τους θα προσπαθήσουν, αδυνατίζοντας το νόμισμά τους να ενισχύσουν λίγο τη ζήτηση.



Όμως “οι εισβολές ξένων κεφαλαίων που τόσο ανησυχούσαν τον κο Mantega, έχουν μετατραπεί σε μια χαοτική υποχώρηση” γράφει ο Economist.
Στην εποχή του “πολέμου των νομισμάτων”, όλες οι πλευρές παλεύουν για να επικρατήσουν έναντι των ανταγωνιστών, η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία και το φθηνό νόμισμα θα μπορούσαν να θεωρηθούν νίκη. “Είναι όμως πύρρειος νίκη” όπως επισημαίνει ο Economist καθώς οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να αναλάβουν οποιοδήποτε ρίσκο και προτιμούν να συγκεντρώνουν μετρητά στο νόμισμα των χωρών τους και ξεπωλούν μαζικά άλλες επενδύσεις τους αδιακρίτως. Και για τις αναδυόμενες οικονομίες, περισσότερο από το 1/3 των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων κρατών το κατέχουν ξένοι και όχι -κατά τόπους- εγχώριοι επενδυτές.
“Μπορεί ένα φθηνό ρεέλ ή ζλότι ή ρουπία να βοηθά τις αναδυόμενες οικονομίες να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά αυτό θα είναι μικρή παρηγοριά” εάν η καταναλωτική δύναμη των ισχυρών οικονομιών περιοριστεί, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου