Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πριν την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου Σύλληψη υπόπτων στο Βερολίνο για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231127420

Γερμανοί αστυνομικοί σε περιπολία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας (φωτογραφία αρχείου)
Γερμανοί αστυνομικοί σε περιπολία στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας (φωτογραφία αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )         


Βερολίνο, Γερμανία
Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι δύο άνδρες είχαν προμηθευτεί χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βόμβας.

Οι συλληφθέντες είναι ένας 24χρονος Γερμανός λιβανέζικης καταγωγής και ένας 28χρονος από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε δύο διαμερίσματα και σε ένα ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο στη γερμανική πρωτεύουσα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τη δέκατη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' στη Γερμανία από τις 22 ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι φόβοι στη Γερμανία για μια επίθεση αυξήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι το Αμβούργο αποτέλεσε τη βάση ορισμένων από των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχουν πυρήνες μαχητών στη χώρα.

«Διερευνούμε την πιθανολογούμενη προετοιμασία μιας σοβαρής πράξης βίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι σχετικές έρευνες γίνονται για αρκετούς μήνες.

«Ψάχνουμε για χημικές ουσίες που είναι κατάλληλες για την κατασκευή εκρηκτικών» προσέθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε έγιναν οι συλλήψεις των δύο ανδρών, αλλά σημείωσε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έρευνα σε δύο διαμερίσματα και σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost, η οποία αποκάλυψε το πρωί της Πέμπτης την πληροφορία για τις δύο συλλήψεις στο δικτυακό της τόπο, σημειώνει με τη σειρά της ότι οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι ήθελαν να φτιάξουν μία βόμβα καθώς είχαν προμηθευτεί ηλεκτρικό εξοπλισμό και οξύ που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια έρευνα με την «υποψία της προετοιμασίας επίθεσης κατά του κράτους» έχει ξεκινήσει πριν από περισσότερο από δύο μήνες. Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο άνδρες βάσει πληροφοριών που έδωσαν οι εταιρείες από τις οποίες παραγγέλθηκαν τα υλικά αυτά.

Εξάλλου και ο Έρχαρτ Κέρτινγκ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την υπόθεση αυτή γίνεται εδώ και κάποιο καιρό. «Η απόφαση για ανάληψη δράσης ελήφθη τώρα, επειδή υπήρχαν αρκετά στοιχεία ή κάτι επρόκειτο να συμβεί» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι κρατικοί εισαγγελείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν συνήθως τις σημαντικές υποθέσεις σχετικά με θέματα τρομοκρατίας, δήλωσαν ότι δεν τους έχει ανατεθεί η υπόθεση αυτή.

Οι ύποπτοι σύχναζαν σε ένα τέμενος της εργατικής συνοικίας του Βερολίνου Βέντινγκ, όπου περιστασιακά πέρναγαν επίσης τη νύχτα, διευκρινίζει επίσης η Berliner Morgenpost, προσθέτοντας ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο τέμενος αυτό το πρωί της Πέμπτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου