Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το σχέδιο των Ολλανδών για οικονομικό τσάρο και αποπομπή των απείθαρχων του ευρώ

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=99665

Ένα τσάρο για τα δημόσια οικονομικά, που θα υπαγορεύει τους φόρους και τις δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ θα έχει και την εξουσία να αποφασίζει εάν κάποιο κράτος μέλος πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, ζητά ο Ολλανδός πρωθυπουργός.


Όπως έγραψε στους Financial Times ο Mark Rutte και ο υπουργός Οικονομικών του, Jan Kees de Jager, ο «επίτροπος δημοσιονομικής πειθαρχίας» θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει εντεινόμενες ποινές στις απείθαρχες χώρες, μεταξύ των οποίων και η αναστολή της πληρωμής των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ.

Εάν κάποια χώρα επιμένει να αγνοεί τις απαιτήσεις της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών, τότε θα πρέπει να αναγκάζεται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της στον επίτροπο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο, πριν αυτός κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Μακροπρόθεσμα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να μπορεί να αναγκάζει χώρες να αποχωρήσουν από το ευρώ εάν αυτές δεν συμμορφώνονται με τις προσταγές του επιτρόπου, λέει ο Rutte.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι Ολλανδοί έχουν μεγάλη επιρροή στις συζητήσεις που γίνονται για την κρίση και τις διασώσεις μέσα στην ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου