Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Στο μικροσκόπιο το πρακτικό του Προεδρικού

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211599&-V=articles

Συνεχίζεται και σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Σε αυτήν καταθέτουν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης και ο Γραμματέας Β' του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιάκωβος Γεωργίου.
 



Στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, στρέφεται σήμερα η προσοχή. Ο κ. Παντελίδης θα παρουσιαστεί ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, τρία εικοσιτετράωρα αφότου –από το ίδιο βήμα– ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέδωσε και σε αυτόν ευθύνες για την ολιγωρία που επιδείχθηκε στο θέμα του επικίνδυνου φορτίου.

Ως εκ τούτου, καλείται να ξεκαθαρίσει το βαθμό στον οποίο κρατούσε ενήμερο τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια, όπως και θέματα που αφορούν τις συσκέψεις για την επικινδυνότητα του φορτίου καθώς και για την προφορική εντολή που έλαβε –όπως είπε ο κ. Χριστόφιας– για να προωθήσει τη διαδικασία καταστροφής του υλικού.

Είναι προφανές ότι η μαρτυρία Παντελίδη κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική στην προσπάθεια της επιτροπής να πλησιάσει την αλήθεια ως προς τις πραγματικές ευθύνες. Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, προκαλεί εντύπωση η ενέργεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, να εκδώσει χθες βράδυ γραπτή ανακοίνωση και να στηρίξει τον κ. Παντελίδη «έναντι δημοσιευμάτων» σύμφωνα με τα οποία δεν είχε τηρήσει την οδηγία του Προέδρου για καταστροφή του φορτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Παντελίδης δεν μπορούσε να αναλάβει ευθύνη καταστροφής του φορτίου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί ότι ο κ. Παντελίδης είχε τη συγκατάθεση του Προέδρου να διερευνήσει με το Ιράν την προοπτική καταστροφής του υλικού, και για το σκοπό αυτό είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας τον Σεπτέμβριο του 2010, για να διερευνηθεί αν η Εθνική Φρουρά είχε τη δυνατότητα να αναλάβει την καταστροφή του ή αν έπρεπε να αναζητηθεί βοήθεια απ’ έξω.

Και το πρακτικό

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η εμφάνιση του πρακτικογράφου του Προεδρικού, Ιάκωβου Γεωργίου, ενώπιον της επιτροπής. Ο κ. Γεωργίου ετοίμασε το πρακτικό της 6ης Φεβρουαρίου 2009, το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα από τον πρώην αρχηγό της ΕΦ Κωνσταντίνο Μπισμπίκα.

Σημειώνεται ότι στη μαρτυρία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσέφερε πλήρη κάλυψη στον πρακτικογράφο του Προεδρικού, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν εντιμότατο υπάλληλο. Όπως πληροφορούμαστε, η ερευνητική επιτροπή έκανε τις δικές της ενέργειες –παράλληλα με αυτές της αστυνομίας– για να διαπιστώσει εάν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο αμφισβήτησης του εν λόγω πρακτικού.



Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

08/09/2011 - 10:16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου