Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Έπεσε η Wall Street στο "κενό" της ομιλίας Bernanke

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Dow11.295,81-119,05 -1,04%  
  Nasdaq2.529,14-19,80 -0,78%  
Η Wall Street σήμερα


H... σιγή του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke αναφορικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ αλλά και για τα μέτρα που διαθέτει στο "οπλοστάσιό της" απογοήτευσε τους επενδυτές, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε χαμηλά ημέρας, όπου και παρέμειναν έως τη λήξη των συναλλαγών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama που ακολουθεί σε λίγες ώρες, καθώς αναμένεται η ανακοίνωση πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.


Οι δήλωσεις Bernanke δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά από αυτές που είχε κάνει στο ετήσιο συνέδριο τραπεζιτών στο Jackson Hole. Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε πως η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στην παραπαίουσα αμερικανική οικονομία, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν η τράπεζα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed.


O Obama από την πλευρά του αναμένεται να προωθήσει ένα "πολύ σημαντικό" πακέτο δημόσιων επενδύσεων, φορολογικών κινήτρων και μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης. Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για "ένεση" ρευστότητας 300 δισ. δολαρίων με στόχο την ενίσχυση του τομέα απασχόλησης.


Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 119,05 μονάδες (-1,04%) κλείνοντας στις 11.295,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 19,80 μονάδων (-0,78%) και έκλεισε στις 2.529,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 12,72 μονάδων (-1,06%) κλείνοντας στις 1.185,90 μονάδες.



Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Cisco κλείνοντας στα 16,29 δολάρια με άνοδο 0,41 δολ. ή σε ποσοστό 2,58%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 0,85% και κλείσιμο στα 26,22 δολάρια και η Kraft, η οποία έκλεισε στα 35,06 δολάρια με άνοδο 0,81%.


Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-3,76%), η Bank of America (-3,74%) και η Boeing (-3,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.


Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,0304 δολάρια ή σε ποσοστό 3,40% και έκλεισε στα 0,865 δολάρια.


Πριν την ομιλία Bernanke η αγορά σημείωνε εναλλαγές προσήμων με τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την ομιλία Bernanke να παίρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη θέση της απογοήτευσης για τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας εντός και εκτός των ΗΠΑ. Στα της αμερικανικής οικονομίας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, με τον επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Jean-Claude Trichet να κάνει μάλιστα λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα και ενίσχυση των καθοδικών κινδύνων.


Αναλυτικά στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας.


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 414.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 1.000.


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο καταγράφοντας την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 2 1/2 ετών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 13,1% στα 44,81 δισ. δολ. από 51,57 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.


Τα αρχικά στοιχεία για τον Ιούνιο είχαν δείξει έλλειμμα 53,07 δισ. δολ.


Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιούνιο στα 51 δισ. δολ.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου