Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει η «περιορισμένη χρεοκοπία» για την Ελλάδα - Σε ιστορικά υψηλά τα CDS στην Ελλάδα στις 2950 μ.β. – Οι ξένοι απέχουν ή πωλούν στο ΧΑ, σε πτώση οι τράπεζες….

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd5) Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα….η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και το ζητούμενο θα είναι όχι τόσο ο χρόνος παραμονής σε βαθμολογικό καθεστώς C αλλά κυρίως στο αν επιτρέψει το γεγονός αυτό να εκδηλωθεί credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός με αποτέλεσμα να πληρωθούν τα CDS.
Χωρίς ίχνος υπερβολής η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση μετά το τελευταίο φιάσκο της Τρόικα.
Πλέον η Ευρώπη πέρασε ένα καθαρό μήνυμα ή η Ελλάδα προχωράει ή δεν παίρνει την 6η δόση και η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί ανα πάσα στιγμή σε στάση πληρωμών αφού το δάνειο που δίδεται στην Ελλάδα δίδεται με άκρως επαχθείς όρους.
Θα λαμβάνετε μέτρα και εν συνεχεία θα παίρνετε την δόση αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να την αποδεχθεί ούτε τριτοκοσμικό κράτος.
Ωστόσο η Ελλάδα την δέχθηκε αυτή την συμφωνία καθώς ούσα περιθωριοποιημένη και σχεδόν χρεοκοπημένη οικονομία δεν είχε εναλλακτικές λύσεις.

Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη στα CDS


Από τα πλέον παράδοξα όχι προφανώς. Ενώ στην Ευρώπη τα CDS υποχωρούν στην Ελλάδα καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στην Ελλάδα το CDS στις 2950 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση της διεθνώς αποδεκτή πρακτική λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των CDS η μέση τιμή μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Αυτή είναι η συνήθης πρακτική όλων των trader ανά τον κόσμο και με βάση αυτή την παραδοχή το CDS στις 2950 μονάδες πλησιάζει τις 3000 μονάδες.
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται και πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία. Ο χρόνος για την βαθμολογική χρεοκοπία έχει ξεκινήσει αντίστροφα πλέον.
Οριακή η κατάσταση και για εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος credit event…
Στις ευρωπαϊκές αγορές τα CDS υποχωρούν Πορτογαλία 1070 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 835 μονάδες βάσης, Ισπανία 395 μονάδες βάσης Ιταλία 430 μονάδες βάσης, Βέλγιο 277 μονάδες βάσης Γερμανία 177 μονάδες βάσης και Γερμανία 80 μονάδες βάσης.

Νευρικότητα και διακυμάνσεις  στο ΧΑ

Μετά το χθεσινό ράλι στην αγορά παρατηρούνται ρευστοποιήσεις στις τράπεζες στο πλαίσιο της αποκομιδής κερδών σε ελεγχόμενη βάση.
Ωστόσο όπως τονίζαμε από χθες οι ξένοι απείχαν από την άνοδο και είναι εύλογο αυτό τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας τους τεράστιους κινδύνους της ελληνικής αγοράς.
Οι ρευστοποιήσεις ωστόσο είναι ελεγχόμενες.
Η αγορά δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει την τάση.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο καθώς αντικατοπτρίζει την πραγματική ελληνική οικονομία.
Το ΧΑ στις 912 μονάδες με πτώση -1,79%. Άνοιξε με απώλειες -1,8% για να μετριαστούν στην συνέχεια.
Η Εθνική στο -4,6% στα 3,25 ευρώ με αποτίμηση 3,1 δις ευρώ.
Η Alpha στο -7% στα 1,84 ευρώ με αποτίμηση 983 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στο -1,5% στα 1,31 ευρώ με αποτίμηση 724 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς στο -4,8% στα 0,59 ευρώ με αποτίμηση 674 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ στο -5,6% στα 1,16 ευρώ με αποτίμηση 329 εκατ ευρώ.
Στις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη τα ΕΛΠΕ στο -0,17%, η ΔΕΗ -2%, η Ελλάκτωρ σταθεροποιητικά στα 1,63 ευρώ, ο ΟΤΕ -2,7%, ο ΟΠΑΠ -1,5%.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου