Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν είναι εύκολη δουλειά» η διαχείριση της κρίσης

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Εκνευρισμένος εμφανίστηκε σήμερα ο πάντα χαμογελαστός Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέρριψε οργισμένα τις επικρίσεις ενός γερμανού πολιτικού σχετικά με τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολη δουλειά» η διαχείριση της κρίσης χρέους.

Ο συνήθως ευγενικός και ψύχραιμος Τρισέ ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, ύψωσε τον τόνο της φωνής και δήλωσε πως η Τράπεζα θα έπρεπε να δέχεται συγχαρητήρια διότι επιτέλεσε την κύρια αποστολή της, δηλαδή να αποτρέπει την εμφάνιση πληθωρισμού στην ΕΕ, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

«Κληθήκαμε από όλες τις δημοκρατίες της Ευρώπης να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει σταθερότητα τιμών», είπε στην διάρκεια μιας αυθόρμητης, εξάλεπτης παρέμβασής του στην διάρκεια της οποίας υπερασπίστηκε το έργο του σε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. «Επιτύχαμε την σταθερότητα των τιμών τα πρώτα 13 χρόνια του ευρώ, άψογα».

Το ξέσπασε του Τρισέ αποτέλεσε απάντηση στις δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγετικού στελέχους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, που επέκρινε την αγορά ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας διαμέσου του λεγόμενου Securities Market Programme (SMP).

«Αυτό έγινε διότι οι εν λόγω κυβερνήσεις δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά», υποστήριξε ο Τρισέ, ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία της ΕΚΤ στα τέλη του επόμενου μήνα. «Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι εύκολη δουλειά: κάνουμε την δουλειά μας», πρόσθεσε.

Ο Τρισέ δήλωσε εξάλλου ότι αναμένει «η ευρωζώνη να παρουσιάσει μέτρια ανάπτυξη» κάτι όμως που είναι «εξαιρετικά αβέβαιο», μετά την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα στο 1,5%.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσει κάτω από το 2% το 2012, πρόσθεσε ο Τρισέ, ενώ οι κίνδυνοι σχετικά με τις τιμές είναι «γενικά ισορροπημένοι».

«Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου