Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αλβανία: Οι απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ και οι δεσμοί με το Ιράν

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/09/blog-post_8841.html#more


Σεπτέμβριος 8, 2011.

Άρθρο στην αλβανική AMAnews

Η Αλβανία αποκλείστηκε από τα δικαιώματα πρόσβασης σε άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ, στα ζητήματα  πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών βομβών, λόγω των αμφίβολων δεσμών της με την Τεχεράνη.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες αναπτύχθηκε  μια ιδιαίτερη  μυστική συνάντηση των ‘Έξι’, στην οποία συζητήθηκαν  οι διαθέσιμες πληροφορίες για τις κινήσεις των Ιρανών και της Συμμαχίας στον τομέα της παραγωγής πυρηνικών βομβών ή άλλων πυρηνικών όπλων, ένα θέμα  το οποίο είχε πριν από πολλά χρόνια ξανασυζητηθεί στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ. Στις  συζητήσεις αυτές  αποκρύβονται τα μεγάλα μυστικά –και προς στα διεθνή μέσα ενημέρωσης- των οποίων γνώστες είναι μόνον οι στρατηγοί της Συμμαχίας καθώς αποκλείονται και οι εκπρόσωποι των χωρών τους.
Και αυτές είναι, φυσικά, η Αλβανία και άλλες  21 χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες  το ΝΑΤΟ είχε εμποδίσει την Αλβανία να έχει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες για την πυρηνική ενέργεια, ενώ πριν, η χώρα μας, με την ιδιότητα του μέλους, είχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε πληροφορία.

Τα άκρως απόρρητα

Όπως δημοσιεύθηκε,  οι μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν  ότι (Αλβανοί) πολιτικοί


συνέχισαν το ρεύμα του ψυχρού πολέμου και της διπλωματικής αντιπαράθεσης. Κυβερνητικοί βουλευτές που είχαν προσβάσεις στη ροή των πληροφοριών εκμαίευσαν μυστικά τα οποία πώλησαν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως μη φιλικές. 

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε από το ΝΑΤΟ ότι πληροφορίες απόρρητες πωλήθηκαν σε Ισλαμιστές και στους Σέρβους.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν οι Αλβανοί στρατηγοί να αποκλειστούν  από πληροφορίες για πυρηνικά προγράμματα, για σχεδιασμούς στην Άπω Ανατολή, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αν και η Αλβανία αποτελεί  μέλος των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης στις περιοχές αυτές.

Το όλο αυτό ζήτημα μας κόστισε ακριβά, ενώ, επίσημα, τα γεγονότα αποκρύφτηκαν, βγήκαν όμως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Αχμαντινετζάντ

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και συνεδριάσεων των πρεσβευτών για φιλικές σχέσεις του Ιράν και της κυβέρνησης,  Ιρανοί βουλευτές και υπουργοί πραγματοποίησαν μια διήμερη επίσκεψη, με επικεφαλής τον Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασέι,  του υπουργικού συμβουλίου του Αχμαντινετζάντ- προέδρου του Ιράν. 

Παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί μυστική αυτή η ανεπίσημη επίσκεψη, δεδομένου ότι δεν ήταν στο πρωτόκολλο, εντούτοις τα μέσα ενημέρωσης εντόπισαν το γεγονός και δημοσιεύθηκε στην Τεχεράνη.

Ο Μασέι παραδέχθηκε ότι ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη που προσκάλεσε τους Αλβανούς να επισκεφθούν  την Τεχεράνη για την ιρανική εθνική εορτή της 24 Μαρτίου. Η επίσκεψή του έγινε μόλις τέσσερις ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια των Τιράνων της 21ης Ιανουαρίου. Το τι συζητήθηκε είναι άγνωστο. Ωστόσο  οι πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ είχαν υποψίες ότι πουλήθηκαν νατοϊκά μυστικά από τους Αλβανούς.
Επιπρόσθετα στη διάρκεια του έτους 2009,  ο απεσταλμένος Αλβανός διπλωμάτης στο Ιράν, πρέσβης Φάχρι Μπαλίου, που τοποθετήθηκε στο αλβανικό προξενείο της Τεχεράνης κατηγορήθηκε επανειλημμένα για διαφθορά.

Ο Καντάφι

Το Μάρτιο η «αραβική άνοιξη» κατέλαβε ένα πλοίο με όπλα και πυρομαχικά στην Τρίπολη. Η έρευνα έδειξε ότι το πλοίο είχε σταλεί από το Δυρράχιο από κάποιον ιδιοκτήτη που το απέκτησε πρόσφατα. Αυτό σήμαινε συναγερμό στη Συμμαχία, η οποία άρχισε να κάνει έρευνες και να απαιτεί επίσημες διευκρινίσεις.

Το Μάιο ο  Αλβανός στρατηγός Αρμπέν Ιμάμη- Υπουργός Άμυνας- ταξίδευσε στην έδρα του ΝΑΤΟ για να δώσει επίσημες διευκρινίσεις, αλλά δεν εξήγησε τίποτε. Οι αμφιβολίες ενισχύθηκαν πρόσφατα από έγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία του Καντάφι, στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, για κυκλοφορία αλβανικών πυρομαχικών και όπλων στα χέρια των υποστηρικτών του δικτάτορα. Αμέσως μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου και την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος και με τον αποκλεισμό των στρατηγών από τις επιχειρησιακές συναντήσεις στη Λιβύη, κοινοποιήθηκε και ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με την πυρηνική ενέργεια.
Και λίγο αργότερα  οι σχέσεις του Ιράν και του ΝΑΤΟ ήρθαν σε σημαντική επιδείνωση.

Η Ρωσία

Υπάρχουν  σοβαρές αμφιβολίες ότι η Ρωσία προμηθεύει με βαρέα όπλα και πυραύλους το Ιράν, επίσης, βοηθά στο πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας. Πριν από λίγες ημέρες το Ιράν ανακοίνωσε ότι παράγει πυρηνική βόμβα, κάτι το οποίο θορύβησε τους Δυτικούς. Αν αποδειχθεί η υποψία ότι η Αλβανία πούλησε απόρρητες πληροφορίες δεν γνωρίζουμε τι καταστροφή περιμένει την σημερινή κυβέρνηση, αν δεν έχει αρχίσει, ήδη, μια «καταιγίδα». Άλλωστε η άφιξη, πρόσφατα, του επικεφαλής της καταπολέμησης των ναρκωτικών, του Ιβάνοφ, πρώην σημαίνον μέλος της KGB της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον με την Αλβανο-Ρωσική συμφωνία.

Τα Ισλαμικά δώρα

Ένα άλλο ζήτημα ήταν οι επισφαλείς απαιτήσεις της Ισλαμικής Τράπεζας από την Αλβανία, στην οποία το Ιράν έχει μεγάλα αποθέματα και μπορεί να την επηρέασε αμέσως μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Αχμαντινετζάντ στα Τίρανα τον Ιανουάριο του 2010.

Υπενθυμίζουμε το δάνειο των 350 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε μετά την σφαγή της 21ης Ιανουαρίου για την κατασκευή της  εθνικής οδού Τιράνων- Ελμπασάν. Το Κουβέιτ παραχώρησε 50 εκατ. για το οδικό δίκτυο και την κατασκευή της σήραγγας. Τα δάνεια αυτά δεν έχουν  ακόμη διευκρινιστεί από τους αποδέκτες με πλήρη διαφάνεια.

Στην πηγή αυτή  των δανείων κατέφυγε για άλλη μια φορά η αλβανική κυβέρνηση παρά της προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και ΕΕ για αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτή τη φορά κατέφυγε στα Αραβικά Εμιράτα για δάνειο 120  εκατομμυρίων για την κατασκευή του νέου κοινοβουλίου, πρόσφατα, όμως ο Μπερίσα είπε ότι, μάλλον, δεν θα υλοποιηθεί.

Οι μυστικές συμφωνίες

Η αλβανική κυβέρνηση έχει βρεθεί ανάμεσα σε δύο πυρκαγιές. Έχει λάβει μεγάλα δάνεια τα οποία αδυνατεί να επιστρέψει, οι επενδύσεις, εξάλλου που γίνονται από τα αραβικά κράτη είναι αμφίβολες στο χρόνο, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα, με την πτώση των γνωστών εξουσιών. Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του Καντάφι αναφέρονται σε διάφορες συμφωνίες του ιδίου με την CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, με στόχο να βοηθηθεί ο δικτάτορας, αλλά οι ΗΠΑ ‘έβαλαν πόδι’ κατά του ανθρώπου που στήριζαν επί σαράντα χρόνια στην εξουσία. Οι μυστικές συμφωνίες οι οποίες κρατούσαν την ‘αμαρτωλή κυβέρνηση’ στην εξουσία, απορρίφθηκαν από τη λαϊκή επανάσταση.
--
Πηγή: AMAnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου