Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στη γερμανική βουλή η διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Αρχίζει σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον διευρυμένο μηχανισμό στήριξης EFSF. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

 

Στη σκιά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματική τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αρχίζει σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αύξηση των πόρων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της γερμανική συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών από τα 123 στα 211 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου προβλέπεται η ενίσχυση του EFSF με περισσότερες αρμοδιότητες. Θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της ευρωζώνης και να καθορίζει πιστωτικά όρια. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Τα βλέμματα, ωστόσο, είναι στραμμένα στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της συμπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου ή να απόσχει της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση που το εν λόγω νομοσχέδιο δεν εγκριθεί στη βουλή με τις ψήφους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), αλλά απαιτηθεί η συμβολή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θεωρείται απίθανη η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού.
 
«H Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις»
 
Δύσκολες ώρες για τους κυβερνητικούς εταίρους Μέρκελ και ΡέσλερΔύσκολες ώρες για τους κυβερνητικούς εταίρους Μέρκελ και ΡέσλερΜιλώντας στην βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι οι τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα δεν συνιστούν λόγο ικανοποίησης.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα. Και λέω επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να περάσει μεταρρυθμίσεις διαφάνειας. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει επίσης να κάνει και επενδύσεις. Χρήματα υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Χρήματα υπάρχουν και για την Πορτογαλία. Ζητούμενο είναι δομές με τις οποίες τροφοδοτείται η ανάπτυξη και οι οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς», υποστήριξε η καγκελάριος.
 
«Εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη»
 
Το ευρωομόλογο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα τόνισε η καγκελάριος Το ευρωομόλογο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα τόνισε η καγκελάριος To ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό νόμισμα είπε στην ομιλία της η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι χώρες με κοινό νόμισμα δεν διεξάγουν πολέμους μεταξύ τους. «Εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η Ευρώπη», είπε η Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος επέρριψε στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους την ευθύνη για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη με δεδομένο ότι όταν ήταν κυβέρνηση δέχθηκαν, όπως είπε, να ενταχθεί η Αθήνα στην ΟΝΕ. Η κα Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων καθώς, όπως υποστήριξε, αυτά οδηγούν σε μια «ένωση χρεών», ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια «ένωση σταθερότητας». Προηγουμένως η καγκελάριος είχε δεχθεί τα πυρά των αντιπολιτευομένων σοσιαλδημοκρατών που της επέρριψαν ότι ηγείται μιας κυβέρνησης χωρίς προσανατολισμό.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου