Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κομισιόν: Καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2051766

Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τη χώρα.

Δεν διεξάγεται καμία συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τη χώρα.



«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο αν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.
Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.
«Εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, τονίζοντας πάντως ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι το Βερολίνο μπορεί να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες, ωστόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει μόνα τους να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων τους.
Χαρακτήρισε εξάλλου «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα από την κάτω βουλή, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού ο Σόιμπλε ανέφερε στους Γερμανούς βουλευτές ότι η Ελλάδα βρίσκεται «επί ξυρού ακμής».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει τα απαιτούμενα μεγέθη», σχολίασε το βράδυ της Τετάρτης ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το έγγραφο. Επίσης, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε νωρίτερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της γερμανικής βουλής, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σε δυο περίπου εβδομάδες. Ο Μόσιαλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου γιατί αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι πιέσεις προς την Ελλάδα για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις, έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες.
Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που η τρόικα αποφανθεί ότι η χώρα δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, γνωστοποίησε η Ολλανδία.
«Αν η τρόικα κρίνει ότι δεν υπάρχει θετική σύσταση για τη συμμόρφωση (της χώρας), η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα και προανήγγειλε την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, για την ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης.
«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι υπήρχε πρόσθετη δουλειά που έπρεπε να γίνει», ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου, Όλι Ρεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση θα συνεχιστεί με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, για την οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τρόικα μπορεί να επισπεύσει την επάνοδό της στην Αθήνα (πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου), μόλις δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάζονται σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και το δημοσιονομικό, που περιλαμβάνει και τον προϋπολογισμό του 2012.
Ο ίδιος ο Όλι Ρεν εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν τη χορήγηση της έκτης δόσης των δανείων και τη συνέχιση του προγράμματος.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εκτός και εάν η χώρα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει με άλλα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα τις αποκλίσεις από τους στόχους της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού εφέτος και το 2012, καθώς και για άλλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές της με αντάλλαγμα την εκταμίευση της επόμενης δόσης», αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης.
«Εάν δεν υπάρξει θετική έκθεση από την τρόικα, δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση» αποκάλυψε μία από τις πηγές, αντανακλώντας τη γερμανική στάση.
Ωστόσο, το έλλειμμα προϋπολογισμού φέτος θα είναι τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ υψηλότερη από το 7,6% που είχε συμφωνηθεί, με το ένα μόλις τέταρτο της απόκλισης να αποδίδεται στη βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην τρόικα.
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο για την Ελλάδα να ικανοποιήσει τους επιθεωρητές, εκτός και εάν η Αθήνα προσφέρει κάποια άλλα μέτρα ως αντιστάθμισμα.
«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την κάλυψη των αποκλίσεων το 2011, επειδή απομένουν μόλις τρεις μήνες. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει κάλυψη με άλλα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα και δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση των γενικών στόχων του προγράμματος», ανέφερε μία από τις πηγές στο Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου