Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Προκαλούν θυμηδία οι γείτονες – Χολιγουντιανή φιέστα για το Μέγα Αλέξανδρο

Από το ιστολόγιο http://gdailynews.wordpress.com/

Χολιγουντιανή φιέστα, θα θυμίζει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στα Σκόπια, στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ης επετείου, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991.



Επίκεντρο του εορτασμού, θα είναι η κεντρική πλατεία «Μακεδονία» της πρωτεύουσας, όπου ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφκσι, αναμένεται να απευθυνθεί στο πλήθος που θα συγκεντρωθεί, σε μια ομιλία με συναισθηματικό περιεχόμενο και έμμεσες αναφορές στην «μακραίωνη» ιστορία της χώρας του, που διεκδικεί την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας.

«Κερασάκι» στη φιέστα, στην οποία δεν συμμετέχει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά ούτε το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα είναι η εμφάνιση της δημοφιλούς ποπ σταρ Καρολίνας Γκότσεβα, που θα κατέβει με γερανό από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ερμηνεύοντας τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για τον εορτασμό.
Στη διάρκεια της τελετής, θα γίνουν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος που περιλαμβάνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ύψος όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία, και του σιντριβανιού που το περιβάλλει, ανάμεσα σε αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων στρατιωτών και λιονταριών.
Επίσημα οι Σκοπιανοί αποκαλούν το άγαλμα «Έφιππο Πολεμιστή» προκειμένου να μην προκαλέσουν την αντίδραση της Αθήνας αν και άπαντες μιλούν ευθέως πως πρόκειται για τον Μακεδόνα βασιλιά.
«Οι τοποθετήσεις των μνημείων στα Σκόπια είναι μια πρόκληση, και όχι μόνο αποτελούν προσβολή για τους Έλληνες πολίτες, αλλά, ενσταλάζουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας των Σκοπίων και μια τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ.Σταλυρος Λαμπρινίδης, μιλώντας στην κροατική εφημερίδα «Vjisnik»
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=144206

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου