Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ανησυχία εκφράζει το Ισραήλ για τις απειλές από το Σινά

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Η Αίγυπτος καταδικάζει τον ισραηλινό εποικισμό

Ανησυχία εξέφρασαν σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπαράκ για τις απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ που προέρχονται από το Σινά της Αιγύπτου.

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που επιζητούν να σαμποτάρουν την ειρήνη, να χρησιμοποιήσουν το Σινά ως βάση για επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Λωρίδα της Γάζας ως βάση για επιθέσεις από το Σινά», δήλωσε ο Νετανιάχου στην εφημερίδα Τζερούζαλεμ Ποστ με αφορμή το εβραϊκό Νέο Έτος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την επίθεση στις αρχές της εβδομάδας σε αγωγό από τον οποίο μεταφέρεται αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία, την έκτη που γίνεται από το Φεβρουάριο στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

«Πρόκειται όπως φαίνεται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο κατανοούν καλά τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης. Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό δόθηκε στους Αιγύπτιους με πολύ σαφή τρόπο από τις ΗΠΑ», προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Στις 18 Αυγούστου, 8 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση στην περιοχή Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Κατά την καταδίωξη των δραστών της επίθεσης, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι Αιγύπτιους αστυνομικούς σε ανταλλαγές πυρών, προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Την ένταση που προκλήθηκε από την υπόθεση αυτή ήρθε να αυξήσει περαιτέρω η καταστροφή τμήματος των γραφείων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αίγυπτο τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου από εξοργισμένο πλήθος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μααρίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί την ανάπτυξη ενισχύσεων του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά για να βελτιωθεί η ασφάλεια.

Με την έγκριση του Ισραήλ, αιγυπτιακά θωρακισμένα εισήλθαν στα μέσα Αυγούστου στο βόρειο τμήμα του Σινά.
«Αλλά μπορώ να πω ότι ρυθμίστηκε το θέμα; Όχι, δεν ρυθμίστηκε. Το Σινά είναι μια σημαντική πρόκληση για οποιονδήποτε αιγύπτιο ηγέτη, αλλά δεν πιστεύω ότι η (σημερινή) ηγεσία έχει όλη την κατάσταση υπό τον έλεγχό της», σημείωσε ο Μπαράκ.

Η ειρηνευτική συνθήκη που συνήφθη το 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση του Σινά.

Η Αίγυπτος παράλληλα καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή απόφαση για την οικοδόμηση 1.100 κατοικιών σε ισραηλινό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την κίνηση αυτή.

«Το βήμα αυτό αντανακλά μια επιλογή του Ισραήλ να συνεχίζει με τις προκλητικές πολιτικές του και να τους προκαλεί όλους στη διεθνή κοινότητα, η οποία θεωρεί τον εποικισμό παράνομο», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου