Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επικρίνουν αναφορές του Φούλε οι Κύπριοι ευρωβουλευτές

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι στην πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές μίλησαν επικριτικά για την Τουρκία, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων οι οποίοι μίλησαν για αναβολή των γεωτρήσεων.
Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αναφορά Φούλε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να είναι διμερής διαφορά και άρα μπορεί να παραπεμφθεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είναι λύση ποντιοπιλατική. Επεσήμανε ωστόσο ότι ο κ. Φούλε είπε πως οι απειλές εναντίον κράτους-μέλους αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει υποχρέωση να επιδείξει αλληλεγγύη στο μέλος της.
Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι, παρά τα κάποια αρνητικά, η συζήτηση της Τρίτης έβγαλε και θετικά στοιχεία. Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος έχει αρκετές υποστηρικτικές δηλώσεις από πολλές χώρες και οργανισμούς.



 Πρόσθεσε ότι περαιτέρω όχληση των διεθνών παραγόντων για υποστήριξη των όσων έχουν ήδη υποστηρίξει, γεννά κινδύνους.
Ο κ. Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε αρνητική την αναφορά του κ. Φούλε σε ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η δυνατότητα να τεθεί τέτοιο θέμα από την Τουρκία είναι ανύπαρκτη, γιατί πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη και ως εκ τούτου θα πρέπει η Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υμνο στην Τουρκία χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου τις τοποθέτησεις του Στέφαν Φούλε, τον οποίο χαρακτήρισε φιλότουρκο και ετεροβαρή. Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι ο κ. Φούλε έχει εισαγάγει πολλά δαιμόνια, όπως θέμα για χρονοδιαγράμματα, και επιδιαιτησίες για προβλήματα που δεν λύνονται με συνομιλίες.
Παράλληλα, όπως είπε, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ζήτησε να ανοίξει το κεφάλαιο 23 που αφορά θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σύστημα ώστε να μπορούν να ελέγχονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου