Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΡΙΝΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΡΕΜΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ / Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

Η κατάσταση στη συνοριακή διάβαση Jarinje, στην πλευρά προς την πόλη Raška, της Κεντρικής Σερβίας, από σήμερα το πρωί είναι ήρεμη, και οι δυνάμεις Kfor έχουν ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα δικά τους σημεία ελέγχου, και απέκλεισαν όλους τους εναλλακτικούς δρόμους κοντά στην ίδια συνοριακή διάβαση. Συγκεκριμένα, άνδρες της γερμανικής και της αμερικανικής μερίδας των δυνάμεων Kfor έβαλαν και άλλα βότσαλα στα οδοφράγματα που βρίσκονται στους εναλλακτικούς δρόμους, και έκαναν ένα ανάχωμα στο δρόμο που συνδέει την πόλη Raška, της Κεντρικής Σερβίας, με την κωμόπολη Leposavić, του βορείου Κοσσυφοπεδίου. Πίσω απ’αυτό το ανάχωμα βρίσκεται ένα τεθωρακισμέν όχημα των δυνάμεων Kfor, και οι στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει και να τραβήξει φωτογραφίες, ούτε επιτρέπουν σε κανένα να γυρίσει με κάμερα.





Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borko Stefanović, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες πως η Σερβία αναμένει τη συνέχιση των συνομιλιών για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δε δείχνουν καμία κατανόηση για αυτήν την κατάσταση. Ο κ. Stefanović προέβη σ’αυτήν τη δήλωση, αφού ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας, κ. Robert Kuper, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της Σερβίας δεν είναι έτοιμα για συνομιλίες με την Πρίστινα για ορισμένα θέματα τεχνικής φύσεως. «Θα ήταν άσκοπο και παράλογο να διεξάγουμε συνομιλίες με εκπροσώπους της Πρίστινας για αυτά τα θέματα, ενώ, από την άλλη πλευρά, έχουμε τη χρήση ένοπλης βίας των δυνάμεων Kfor σε βάρος των άοπλων Σέρβων»,- τόνισε ο κ. Stefanović, ο οποίος είχε, χτες, Τρίτη, το βράδυ και σήμερα συνομιλίες με τον κύριο Kuper και με επίσημο παράγοντα του αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, κύριο Filip Riker, για την κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά τους χτεσινούς πυροβολισμούς των ανδρών των δυνάμεων Kfor εναντίον των Σέρβων στη συνοριακή διάβαση Jarinje, όμως, όπως είπε, οι συνομιλητές του δεν έδειξαν κατανόηση για τη στάση του Βελιγραδίου. «Υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης, δηλαδή ότι η Σερβία πρέπει μόνο να δεχτεί την τωρινή κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί μετά τις μονόπλευρες πράξεις της Πρίστινας, παράλληλα με την υποστήριξη των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας»,- είπε ο κ. Stefanović. O ίδιος δήλωσε, επίσης, πως τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας πρότειναν μερικά σχέδια για τη φιλειρηνική λύση των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την αποστολή Αλβανών τελωνειακών υπαλλήλων από την Πρίστινα στις συνοριακές διαβάσεις Jarinje και Brnjak, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και ότι οι διεθνείς μεσολαβητές δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για αυτό. «Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει δυνατόν ωσότου λυθεί η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»,- δήλωσε ο κ. Stefanović, και παραδέχθηκε ότι η σημερινή άλυτη κατάσταση θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα πολύ καιρό.



Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του NATO, κύριο Anders Fogg Rasmusen, να διαλευκανθεί το χτεσινό επεισόδιο κοντά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, και, επίσης, να προσδιοριστεί γιατί οι άνδρες των δυνάμεων Kfor πυροβόλησαν τους συγκεντρωμένους Σέρβους,- πληροφορείται το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug από το επιτελείο του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας. Επίσης τονίστηκε ότι ο κ. Tadić ζήτησε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κύριο Rasmusen, να διαλευκανθούν όλα τα περιστατικά κάτω από τα οποία ξέσπασε το χτεσινό επεισόδιο κοντά στον τόπο Jarinje.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου