Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Επιτροπή Ένταξης του ΟΗΕ το αίτημα των Παλαιστίνιων

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/


Την προσεχή Παρασκευή θα συζητήσει το αίτημα των Παλαιστίνιων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, η αρμόδια Επιτροπή Ένταξης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε σήμερα ομόφωνα την παραπομπή του αιτήματος στην Επιτροπή. Στη συνεδρίαση, που διήρκησε λιγότερο από δύο λεπτά, ο ασκών την προεδρία πρεσβευτής του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, διάβασε μια σύντομη ανακοίνωση σχετικά με την παραπομπή του αιτήματος.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Επιτροπή Ένταξης θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης (19:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το αίτημα.



Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρον Πρόσορ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Παλαιστίνη «δεν θα γίνει το 194ο κράτος» του Οργανισμού και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Η ειρήνη, εξ ορισμού, είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο πλευρών (...) Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε βάζοντάς τα όλα στο τραπέζι», είπε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αναλάβει τις ευθύνες του» και υποστήριξε ότι το παλαιστινιακό αίτημα «προχωρά».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην εγκριθεί το αίτημα.
Αντίθετα, έξι μέλη του Συμβουλίου έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εγκρίνουν το παλαιστινιακό αίτημα: η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, ο Λίβανος και η Νότια Αφρική. Η Κολομβία θα απέχει ενώ οι υπόλοιπες χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Νιγηρία, Γκαμπόν, Βοσνία και Πορτογαλία) δεν έχουν αποκαλύψει τι στάση θα κρατήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου