Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Credit Suisse: Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δεδομένη – Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ευρώπης και των τραπεζών

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Στην πολύ κρίσιμη ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στον EFSF ώστε να λειτουργήσει σωστά σε περίπτωση που υπάρξει ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, απαντά στη σημερινή 24σέλιδη έκθεση της η Credit Suisse, με τίτλο «What package do we need to see to upgrade Continental Europe?» (Τι πακέτο χρειάζεται για να ενισχυθεί η ηπειρωτική Ευρώπη), στην οποία μάλιστα αναφέρει ότι αναμένεται η ελληνική χρεοκοπία μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την CS, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία σειρά αλλαγών:
1)Θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF τουλάχιστον στο 1 – 1,5 τρις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας, το οποίο ανέρχεται στα 3,2 τρις. ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει και τις τράπεζες που θα έχουν πληγεί από την ελληνική χρεοκοπία.
2)Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρξουν υποβαθμίσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει λίγο πριν χάσει η Γαλλία την άριστη αξιολόγηση της, ενώ τα κεφάλαια δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 700 δις. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει μέσω της ΕΚΤ, του ΔΝΤ ή της Κίνας. 

3)Η έγκριση του ρόλου του μηχανισμού στήριξης, δηλαδή του EFSF, θα πρέπει να γίνει άμεσα. Να μην καθυστερήσει δηλαδή στη γραφειοκρατία των εθνικών κοινοβουλίων. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψιν όλα τα ενδεχόμενα απόρριψης των σχετικών νομοσχεδίων κυρίως από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, καθώς και θα πρέπει να έχουν περιοριστεί οι αντιδράσεις από την Γερμανική Κεντρικής Τράπεζα, την Bundesbank.
4) Ένα ποσό της τάξεως των 300-400 δις. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να «σπάσει» ο κύκλος των ανησυχιών τόσο για τη σταθερότητα του κλάδου όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Επιπλέον δράσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως:
-Την έγκριση ευρωομολόγου. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μην αφήσουν την ΕΚΤ να αγοράσει άλλα κρατικά ομόλογα, και να προχωρήσουν στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκδώσουν το δικό τους ομόλογο.
-Την παγκόσμια συνεργασία. Θα πρέπει και οι άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να προχωρήσουν άμεσα σε ενίσχυση της οικονομίας και των τραπεζών.

Τι θα συμβεί με την Ελλάδα

Εάν οι προϋποθέσεις ισχύσουν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία μέχρι το τέλος τους έτους, ώστε να επαναφέρει σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος της. Η ΕΚΤ θα «κρατήσει ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχίσει κανονικά.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου