Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. ζητούσαν άμεση έναρξη των κυπριακών ερευνών

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούσαν την Κύπρο να μην καθυστερήσει την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αποκάλυψε την Τετάρτη ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου-Βιομηχανίας Σόλων Κασίνης.


Ο κ. Κασίνης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος σε εκπομπή του ΡΙΚ επισήμανε ότι το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ, που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο διαθέτει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικούς χάρτες από την κυπριακή ΑΟΖ.
Ανέφερε ακόμη ότι σε περίπου δυόμισι μήνες θα υπάρχει εικόνα για το μέγεθος του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Τις παραμέτρους αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που γειτνιάζει με το πλούσιο σε κοιτάσματα ντεπόζιτο Λεβιάθαν του Ισραήλ, μελετά ο διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας, Σόλων Κασίνης, σε έκθεσή του.
Η επίσημη ανακοίνωση από το Ισραήλ, στις 27 Δεκεμβρίου 2010, ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί με διασωληνώσεις, τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής του Ζώνης και συγκεκριμένα στο οικόπεδο Λεβιάθαν, ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω στις κυβερνητικές διαβουλεύσεις για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό τουλάχιστον εισηγείται ο διευθυντής ενέργειας.
Στην έκθεσή του, ο Σόλων Κασίνης προβάλλει ότι οι αποφάσεις του Ισραήλ καθιστούν εφικτό το ενδεχόμενο διασωλήνωσης και του υπ' αριθμόν 12 οικοπέδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ντεπόζιτο Λεβιάθαν, τα οποία απέχουν μεταξύ τους μόλις 35 χιλιόμετρα. Μέσω μίας τέτοιας διαδικασίας, η Κύπρος όχι απλώς θα μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο, και μάλιστα από τα δικά της αποθέματα, μέσα σε διάστημα μέχρι πέντε χρόνων, αλλά θα μπορέσει και να εμπορευθεί το φυσικό αέριο, όπως ήδη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πράξει το Ισραήλ.
Ο Σόλων Κασίνης παρέδωσε την πολυσέλιδη έκθεσή του στον τέως υπουργό Εμπορίου, ο οποίος είναι και ο κατά νόμο υπεύθυνος για να θέσει τα στοιχεία ενώπιον της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο διευθυντής ενέργειας διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες ότι υπήρξε μεταξύ του ιδίου και του υπουργού «τρικούβερτος καβγάς».
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να καταδεικνύει ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» άρχισε έρευνες νοτίως της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ούτε και έχει εκδοθεί όπως επιβάλλουν οι διεθνείς νόμοι και κανονισμοί σχετική οδηγία.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους, επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις ενέργειές της, να μεταφέρει το θέμα στο πεδίο της έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου