Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/




Η πολιτική επιστήμονας Χέλγκα Μπάουμγκαρτεν θεωρεί ότι ορθά οι Παλαιστίνιοι αιτούνται την ένταξή τους ως κράτους στα ΗΕ. Με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας πλησιάζουν έτσι πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών, πιστεύει.


Με παρατεταμένη χειροκροτήματα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε στο σηκωμένο χέρι του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς που κρατούσε την αίτηση για την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον διεθνή οργανισμό.
Όμως η απόφαση για την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι στη Γενική Συνέλευση. Και εκεί ήδη οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν χρήση βέτο.

Διαπραγματεύσεις χωρίς αποτελέσμα

Η Γερμανία πολιτική επιστήμονας Χέλγκα ΜπάουμγκαρτενΜήπως η αίτηση των Παλαιστινίων είναι απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού; ρωτήθηκε η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας Χέλγκα Μπάουμγκαρτεν σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (Ντόιτσλαντφουνκ):

«Όχι δεν ήταν κίνηση εντυπωσιασμού. Ο Μαχμούτ Αμπάς διακυβεύει εδώ την νομιμοποίησή του ως πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Από το 1993 ηγείται των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Στα μάτια ωστόσο των Παλαιστινίων δεν έχει κατορθώσει τίποτα. Την ώρα που οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονταν, οι Ισραηλινοί συνέχιζαν την εποικιστική τους πολιτική και έτσι στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν σήμερα μισό εκατομμύριο έποικοι.

Η κατάθεση αίτησης από τον Μαχμούτ Αμπάς είναι μια κίνηση προς την διεθνή κοινότητα, η οποία εδώ και χρόνια στηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Το μήνυμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ότι με τις διμερείς συνομιλίες δεν έχουμε καταφέρει τίποτα και τώρα ζητάμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας».

Οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν πολλά

Διαδήλωση στα Παλαιστινιακά υπέρ της πρωτοβουλίας Αμπάς H Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας αναφέρθηκε και στην ψηφοφορία που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το παλαιστινιακό αίτημα, το οποίο θα προσκρούσει κατ΄ αρχήν στο βέτο των ΗΠΑ:

«Οι Παλαιστίνιοι υπολογίζουν ότι θα λάβουν 9 ψήφους. Ακόμα και αν οι Αμερικανοί κάνουν χρήση βέτο, και θα το κάνουν, υπάρχει η δυνατότητα για τους Παλαιστίνιους να απευθυνθούν στην Γενική Συνέλευση και να διεκδικήσουν τουλάχιστον ένα καλύτερο στάτους.
Εκτιμώ ότι οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στη Νέα Υόρκη δεν μπορούν να καταφέρουν και πολλά. Αυτό που μπορούν όμως να κάνουν είναι να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και να αποκτήσουν επιπλέον στήριξη από τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών», κατέληξε η Χέλγκα Μπάουμγκαρτεν.

Dirk-Oliver Heckmann / DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος


Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου