Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Στεφάνου: Το φυσικό αέριο δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


Stefanou Stefanos 300x289 Στεφάνου: Το φυσικό αέριο δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων
Το θέμα του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ερευνών και για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γεικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ για το θέμα, είπε ότι «η θέση μας είναι καθαρή.



Το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων το θέμα τούτο. Είναι ξεκάθαρο. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που έκανε το μεσημέρι ο κ. Ντάουνερ ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε θέμα για τις δηλώσεις που έκανε χθες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα θέματα των συναντήσεων του Προέδρου με τον κ. Ντάουνερ, όπως και με κάθε έναν που συναντά, είναι θέματα των συναντήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε έχει θέματα να θέσει στον κ. Ντάουνερ, και όχι μόνο, τα θέτει και πάντοτε προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν ο κ. Ντάουνερ υπερέβη τα εσκαμμένα με τις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο καθένας να περιορίζεται στον δικό του ρόλο. Ο κ. Ντάουνερ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει που δεν είναι ρόλος διαμεσολαβητικός, αλλά είναι ρόλος υποστηρικτικός. Αυτός είναι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον οποίον εκπροσωπεί. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη».
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει θέμα για να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε γίνει θέμα για το φυσικό αέριο δεν συζητά το θέμα του φυσικού αερίου, ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «αν έχει γίνει αναφορά, ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεων αυτό το ζήτημα».
Είπε ακόμη ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω, όπως και χθες ευθαρσώς έχουμε τοποθετηθεί, ότι δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε με την οποία παραπέμπει στο δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση διαφορών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι θέμα διαφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, είναι θέμα διαφοράς, διάστασης και σύγκρουσης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία παραβιάζει τον διεθνή νόμο, απειλεί και προκαλεί και η ΕΕ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία ζητώντας της να τερματίσει τη συμπεριφορά αυτή που δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εναρμονίζοντας τη συμπεριφορά και την πολιτική της με το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ειρήνη σε αυτή την περιοχή. Από κει και πέρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνες. Και για να το κάνουμε τούτο, λειτουργώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, οριοθετήσαμε την ΑΟΖ με τρεις χώρες και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου