Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν πιέζει για ένα κοινό μέλλον με τα βαλκανικά κράτη

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

photoΤο Βαλκανικό Φόρουμ που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Βαλκανίων. [Ζλάτκο Κόβατς/SETimes]
Μιλώντας μαζί με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών στο Βαλκανικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα (22 Σεπτεμβρίου), ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα είπε πως η περιοχή θα πρέπει να ξεπεράσει την ταραγμένη της ιστορία προκειμένου να συνεργαστεί και να ενωθεί για να συγκροτήσει ένα κοινό μέλλον.



"Στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανάγκη των Βαλκανίων θα είναι να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να ξεκινήσουν να βαδίζουν προς την ευημερία, την ανάπτυξη και την ειρήνη", είπε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργούνται στα Βαλκάνια επηρεάζουν άμεσα την Τουρκία λόγω των ιστορικών δεσμών αδελφότητας.
Ωστόσο, η απουσία της Σερβίας και της Ελλάδας από το φόρουμ λόγω της παρουσίας του Κοσσυφοπεδίου και της πΓΔΜ, αντίστοιχα, αποτελούσε μια ξεκάθαρη υπενθύμιση πως τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι διχασμένα.
Η ενδο-βαλκανική οικονομική ένταξη και οι επενδύσεις ήταν τα κύρια σημεία, ενώ η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας και οι επενδύσεις στην περιοχή έθεσαν το υπόβαθρο για την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας.
Περιγράφοντας τα Βαλκάνια ως "την πύλη της Τουρκίας προς τη Δύση", ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (TUSKON), Ρίζανουρ Μεράλ, είπε πως η Τουρκία μεταμορφώθηκε οικονομικά από το 2002 και μετά και είναι πλέον η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει τεράστια αύξηση εξαγωγών από $35 δισεκατομμύρια δολάρια σε $135 δισεκατομμύρια.
Οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τις αγορές τους λόγω του μικρού μεγέθους των τοπικών αγορών, είπε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Τουρχάν, προσθέτοντας πως χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία έχουν να προσφέρουν ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τον Τίμοθι Ας, επικεφαλής του τμήματος έρευνας αναδυόμενων αγορών του παγκόσμιου τραπεζικού ιδρύματος RBS, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο ως η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Ωστόσο, προειδοποίησε, τα βαλκανικά κράτη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να προσελκύσουν εξωτερικές άμεσες επενδύσεις, καθώς οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί πόροι στερεύουν.
Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Κοσσυφοπέδιο, η Τουρκία διαδραματίζει έναν μοναδικό ρόλο στη χώρα εξαιτίας του "κοινού παρελθόντος, θρησκείας, γεωγραφικής θέσης και της μεγάλης υποστήριξης που λάβαμε από την τουρκική κυβέρνηση" εξήγησε ο υπουργός εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι.
Επισημαίνοντας τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είπε πως οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία τετραπλασιάστηκαν μεταξύ του 2005 και του 2010.
Εντωμεταξύ, ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών Νικολάι Μλάντενοβ, είπε πως η ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά η ολοκλήρωση του Ναμπούκο, είναι η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας του.
"Η σύνδεση των ενεργειακών αγορών και η διασφάλιση ύπαρξης μιας νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με κοινή στρατηγική ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα ενεργειακά δίκτυα είναι συνδεδεμένα", είναι ένας τομέας, όπως ο Μλάντενοβ πιστεύει, στον οποίο τα βαλκανικά κράτη πρέπει να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για συνεργασία και ένταξη.
Στο πολιτικό μέτωπο, ο Μλάντενοβ είπε πως είναι απαραίτητο να δουλέψουμε μαζί για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος για να επιτύχουμε την περιφερειακή συνεργασία. "Ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα των τελευταίων ετών είναι ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ κρατών, ειδικά της Βοσνίας και της Σερβίας", είπε.
Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, είπαν πως το μέλλον τους βρίσκεται εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που θα δρα ως άγκυρα για τη συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής.
Ωστόσο, ο Ερντογάν επισήμανε πως για ένα κοινό μέλλον απαιτείται κάτι περισσότερο από οικονομική ανάπτυξη και υλικό κέρδος: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι εξίσου σημαντικά.
Μιλώντας το Σάββατο (24 Σεπτεμβρίου) σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Τουρκικό Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA), ο Ερντογάν είπε πως η εποχή των αυτοκρατικών καθεστώτων έχει παρέλθει και πως η Τουρκία θα δρα σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και τη θέληση του λαού.
Τοποθετόντας τα Βαλκάνια στην καρδιά της Τουρκίας και τονίζοντας τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν προσπάθησε να θέσει στο προσκήνιο του μηνύματός του την ιδεολογία και τις αξίες.
"Η μοίρα του Σεράγεβο είναι δεμένη με τη μοίρα της Εντίρνε, των Σκοπίων με του Κοσσυφοπεδίου, της Παλαιστίνης με της Ιστανμπούλ, σε αυτή την περίπτωση η μοίρα της ανθρωπότητας θα πρέπει να γίνει η μοίρα της Άγκυρας", είπε.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου