Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Κόσοβο εν βρασμώ

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

Ξέσπασε χθες η σοβούσα ένταση στα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι Σέρβοι στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου και η αστυνομία της Ε.Ε. επιχείρησαν να τα διαλύσουν. Οι Σέρβοι όμως τους πετροβόλησαν και εκείνοι απάντησαν με δακρυγόνα.
Ανδρες της δύναμης του Κοσόβου στα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι στα σύνορα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν πάνω από οκτώ άτομα (φωτ. Reuters) 
Ανδρες της δύναμης του Κοσόβου στα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι στα σύνορα. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν πάνω από οκτώ άτομα (φωτ. Reuters) 



Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν. Περί τα 1.500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο οδόφραγμα κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Γιάρινιε, το οποίο είχαν διαλύσει με μπουλντόζες οι άνδρες του ΝΑΤΟ, πολύ νωρίς το πρωί χθες. Εκεί οι στρατιώτες συνέλαβαν και πέντε Σέρβους οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Το μεσημέρι, οι Σέρβοι περικύκλωσαν και πετροβόλησαν πέντε φορτηγά που μετέφεραν τους στρατιώτες. Εκείνοι απάντησαν με δακρυγόνα. Ενας Γερμανός στρατιώτης που τραυματίστηκε από τις πέτρες δήλωσε εκπρόσωπος της KFOR. Οι Σέρβοι μετά εξαφανίστηκαν, αλλά στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι είχαν σηκώσει νέο οδόφραγμα, κοντά σε εκείνο που είχαν διαλύσει οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τα ξημερώματα.
Πυρά από ΝΑΤΟ
Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Σέρβος γιατρός στο εκεί νοσοκομείο δήλωσε ότι επτά Σέρβοι τραυματίστηκαν από πυρά στα επεισόδια. Είπε ότι έφεραν τραύματα σε κεφάλι, πόδια και στήθος. Οι Σέρβοι κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ για τους πυροβολισμούς. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας δήλωσε ότι οι Σέρβοι πυροβόλησαν σε διαδήλωση για απόπειρα του ΝΑΤΟ να κλείσει άτυπα περάσματα που έχουν στήσει οι Σέρβοι του Κοσόβου ώστε να επικοινωνούν με τη Σερβία, από τότε που το ΝΑΤΟ ανέλαβε τον έλεγχο των περασμάτων στο Γιάρινιε και στο Μπρνιακ. Οι Σέρβοι έχουν κλείσει τους επίσημους δρόμους και έχουν ανοίξει παρακαμπτήριους, για να αποφεύγουν να περνάνε από τα επίσημα περάσματα που ελέγχουν το ΝΑΤΟ και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Ανοίγουν δε νέους δρόμους κάθε φορά που η ΝΑΤΟϊκή KFOR κλείνει έναν παρακαμπτήριο.
Αναβολή διαλόγου
Τα επεισόδια οδήγησαν σε αναβολή, για σήμερα, του έβδομου γύρου διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, καταδίκασε «σθεναρά» την έξαρση βίας, εξέφρασε «πλήρη στήριξη» στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. «τάσσεται υπέρ της διάλυσης των οδοφραγμάτων». Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επισήμανε ότι οι διεθνείς δυνάμεις «είναι εκεί για να υπερασπίζονται τους πολίτες και όχι για να αντιπαρατίθενται μαζί τους», κάλεσε όμως και τους Σέρβους του Κοσόβου σε «αυτοσυγκράτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου