Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ισραήλ συνεχίζει τους εποικισμούς Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την ανέγερση 1.100 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Σχόλιο ιστολογίου μας : .....γιαυτό και το Ισραήλ επιμένει στον διάλογο , μέχρι να βρεθεί λύση θα έχει γίνει εποικισμός , τουλάχιστον του 90% των εδαφών της Παλαιστίνης που έχουν σχεδιαστεί......
Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/world/article/?aid=422039

Το Ισραήλ συνεχίζει τους εποικισμούς
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διοαπραγματεύσεων αν το Ισραήλ δεν παγώσει την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών (AP/Seth Wenig)


Το τελικό πράσινο φως για την ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη έδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ την ώρα που οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στον ΟΗΕ για να αναγνωριστεί το κράτος τους. Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έδωσε την τελική έγκριση για να ανεγερθούν 1.100 νέες οικιστικές μονάδες στον οικισμό Γκίλο, έναν εβραϊκό θύλακο στην καρδιά της ανατολικής Ιερουσαλήμ την οποία οι Παλαιστίνιοι προορίζουν για πρωτεύουσα του κράτους τους όταν αυτό ιδρυθεί.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Ισραήλ αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα, τα οποία είναι ήδη οξυμένα από την προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος μέσω ΟΗΕ _ και ας είναι θνησιγενής η προσπάθεια αυτή διότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου συζητείται από τη Δευτέρα.

Οι εργασίες για την ανέγερση των σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ προσάρτησε στον πόλεμο του 1967, θα ξεκινήσουν ύστερα από μια υποχρεωτική περίοδο 60 ημερών. Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται σε κάθε επέμβαση των Ισραηλινών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και έχουν ζητήσει πάγωμα των εβραϊκών οικισμών εκεί και στη Δυτική Οχθη.

Ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με την έκκληση των Παλαιστινίων να «παγώσει» η ανέγερση εβραϊκών οικισμών προτού ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Την έκκληση αυτή την επανέλαβε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας στην ολομέλεια του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσει κάτι τέτοιο.

Ο πρέσβης Νταν Σαπίρο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν ήταν ποτέ υπέρ του να αποτελέσει το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών προϋπόθεση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Ούτε αυτή η αμερικανική κυβέρνηση ούτε καμία άλλη το έχει θέσει ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες», είπε.

Ο Νετανιάχου έσπευσε να κάνει σαφές ότι δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να παγώσει τους οικισμούς. Δήλωσε ότι το 10μηνο μορατόριουμ στην ανέγερση νέων σπιτιών στη Δυτική Οχθη, που είχε εκπνεύσει τπν Σεπτέμβριο του 2010, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί επειδή δεν είχε φέρει αποτελέσματα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Αντιπαραγωγική απόφαση»   Σε διαφορετική γραμμή από τον αμερικανό πρεσβευτή κινήθηκε όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική κίνηση την απόφαση κατασκευής κατοικιών. «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Βικτόρια Νούλαντ. Παράληλλα κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην προχωρούν σε βήματα που θα περιπλέκουν την προοπτική επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου