Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

"Όσο οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται το Χ.Α. θα πέφτει"

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

12:05                                Oριακές οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Δεν γλιτώνει από την κακοδαιμονία που την διακατέχει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η... “κουτσή” χθεσινή αντίδραση που βασίστηκε στην Alpha και την Εθνική, “παραχώρησε” τη θέση της στις απώλειες και στο αρνητικό πρόσημο σήμερα.
 
“Η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και μάλιστα το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, οι ξένοι το ξέρουν. Όπως ξέρουν τα πάντα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η Ανγκέλα Μέρκελ είναι ενημερωμένη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, ποια έργα έχουν προχωρήσει, όπως το Κτηματολόγιο ή τις κινητοποιήσεις της πιο μικρής συνεχνίας. Οι ξένοι γνωρίζουν τα πάντα για την Ελλάδα”, σημειώνουν οι ίδιοι.
 
Επιπρόσθετα, οι ξένοι πουλάνε, διότι όπως αναφέρουν στο Χ.Α., κορυφαία στελέχη του, δεν ξέρουν αν θα αυξηθούν κι άλλο οι φόροι συναλλαγών, αφού η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι διαφορετική κάθε μέρα και επιφυλάσσει εκπλήξεις.
 

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 781 μονάδες, αφού οι ξένοι δανειστές μας είναι σαφείς και μάλιστα σε σημείο που να αναγκάζουν την κυβέρνηση να υπογράψει εγγυήσεις ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Το παζάρι με την επιστροφή της τρόικας συνεχίζεται, η κόντρα ΗΠΑ – Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης συνεχίζεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτεται το σχέδιο Μέρκελ για την Ελλάδα, δηλώνοντας χθες στη συνέντευξή της στη ΝΕΤ ότι θα πρέπει να γίνουμε, ως Ευρώπη, ανταγωνιστικοί έναντι της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας ή του Μεξικό.
 
Ο τραπεζικός κλάδος βιώνει το δικό του δράμα, καθώς απαιτούνται ισχυρά κεφάλαια στήριξης, τόσο λόγω haircut, όσο και λόγω Blackrock και γενικότερα, οι χαμηλές αποτιμήσεις είναι επικίνδυνες, αφού οι επενδυτές διακατέχονται από τη λογική ότι το φθηνό μπορεί να γίνει φθηνότερο. Η επιστροφή κάποιων funds σε Jumbo και Ελλάκτωρα, δεν αλλάζει το πρόβλημα πτώσης του 20άρη.
 
Πάνω από 2% ανέρχεται η πτώση στην Πειραιώς, που πλέον διαπραγματεύεται στα 0,45 ευρώ, 1,12% στη Eurobank, στα 0,88 και 0,66% η ΕΤΕ, στα 2,68 ευρώ. Αμετάβλητη στο 1,26 παραμένει η μετοχή της Alpha. Καλύτερη συμπεριφορά για Μυτιληναίο, Motor Oil, Κύπρου. ΔΕΗ και Τιτάνας υποχωρούν πάνω από 2%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 12 εκατ. ευρώ.
 
Αγορές
 
Eπιφυλακτικότητα και οριακές απώλειες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαικών χρηματιστηρίων. Οι αγορές διακατέχονται από μία ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις νέες διαβεβαιώσεις των Μέρκελ και Μπαρόζο για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις ορισμένων αναλυτών για κρίση "ντόμινο" και στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και στην Κεντρική Ασία, σφίγγουν περαιτέρω τον κλοιό των υπερχρεωμένων κρατών - μελών της ευρωπεριφέρειας και προκαλούν κραδασμούς στις διεθνείς αγορές.
 
Αναλυτικά, στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί σε ποσοστό 1% στις 227,81 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρές απώλειες 0,05%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,10%.
 
Σε στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ευρωπη για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος.
 
Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, δήλωσε πως επτά χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- ζητούν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να σηκώσουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο βάρος, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση.
 
Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναφέρονται οι New York Times,σημειώνοντας ότι στα μέσα Οκτωβρίου, εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι θα έχουν συμφωνήσει για την ενίσχυση του EFSF, το οποίο ωστόσο δεν θα εξακολουθήσει να μην διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου