Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

«Δεν παρακολουθούμε από την εξέδρα» Επίδειξη δύναμης η παρουσία του Πίρι Ρέις στην περιοχή, παραδέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/

Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα, δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα, δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Άγκυρα: Με τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις, η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν».


Μιλώντας την Τετάρτη σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά «εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την τουρκοκυπριακή».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το Πίρι Ρέις έχει ξεκινήσει έρευνες στη νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».

Δηλώσεις έκανε την Τετάρτη και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην ΤΔΒΚ, τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας».

Ο κ. Γιλντίζ είπε επίσης ότι «τα πολεμικά σκάφη πού και πού συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος εκεί όπου πρέπει» και πρόσθεσε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες».

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δημοσιεύει την Τετάρτη χάρτη σχετικά με τις έρευνες, σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το Πίρι Ρέις τέμνει το οικόπεδο 12, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κυπριακές έρευνες. Πρόκειται για την περιοχή 'G', μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών. Σύμφωνα δε με το χάρτη, η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια του Νησιού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου