Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά από διαφωνία της Σερβίας Ακυρώνουν τον τελευταίο γύρο συνομιλιών Βελιγράδι-Πρίστινα στις Βρυξέλλες

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους του Κοσόβου και δυνάμεις του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν την Τρίτη
Συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους του Κοσόβου και δυνάμεις του ΝΑΤΟ σημειώθηκαν την Τρίτη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )         
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα αποφάσισαν να ακυρώσουν τον έβδομο γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, μετά από διαφωνία της Σερβίας για την ατζέντα των συνομιλιών. 
Την Τρίτη σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε Σέρβους του Κοσόβου και άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, KFOR, με την δύναμη να κάνει χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος τραυματίζοντας πολίτες.


«Ο διάλογος δεν έγινε επειδή η σέρβικη αντιπροσωπεία δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει με τις συνομιλίες σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρόμπερτ Κούπερ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μεσολαβεί στις συνομιλίες.

Ο Ρ.Κούπερ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν «όταν η σερβική πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει ξανά».

Τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν ήταν οι τηλεπικοινωνίες, η εκπροσώπηση του Κοσόβου στις περιφερειακές πρωτοβουλίες και η ηλεκτρική ενέργεια.

Η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου αναμενόταν να συζητήσει με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας την κατάσταση στις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Στις συμπλοκές των Σέρβων από τον δήμο του Λεπόσαβιτς και τα κοντινά χωριά με άντρες της KFOR και της δύναμης της ΕΕ (Eulex) κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε τραυματίστηκαν 11 άτομα.

Αξιωματούχοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) ανέφεραν ότι τα βίαια επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στο βόρειο Κόσοβο, ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης Σέρβων εξτρεμιστών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου