Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Συρία: εκκαθαρίσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αντάρτικο τάγμα οργανώνουν οι λιποτάκτες

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    
Επιχειρήσεις στο βορειοδυτικό, νότιο και κεντρικό τμήμα της Συρίας, με απολογισμό 6 νεκρούς πολίτες, πραγματοποίησαν χθες οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ, την ώρα που λιποτάκτες του στρατού ανακοινώνουν τη δημιουργία δεύτερου αντάρτικου τάγματος και η αντιπολίτευση οργανώνεται.


Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), ο μεγαλύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός ώς σήμερα συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το σχηματισμό επιτροπών που θα προωθήσουν το έργο του. Κατά την εκπρόσωπο του Συμβουλίου, Μπάσμα Κοντμάνι, στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν ως κόμμα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Η συριακή αντιπολίτευση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίησή της στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού -οι αντιπολιτευόμενοι ακτιβιστές που οργανώνουν το κίνημα διαμαρτυρίας στους δρόμους της Συρίας- απηύθυναν έκκληση για προσχώρηση στο ΣΕΣ, το οποίο αποσκοπεί στην απομάκρυνση του Ασαντ και την πολιτική μετάβαση.
Εν τω μεταξύ οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν χθες τις επιχειρήσεις τους εναντίον ακτιβιστών και στρατιωτών που έχουν αυτομολήσει, αρνούμενοι να πάρουν μέρος στην αιματηρή εκστρατεία καταστολής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, δύο στην Τζαμπάλ αλ-Ζαουίγια στην επαρχία Ιντλέμπ κι ένας στην τοποθεσία Ταφάς στην επαρχία Ντεράα.
Είχε προηγηθεί εισβολή στην πόλη αλ Ραστάν τα ξημερώματα, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Στην πόλη αυτή φέρονται να έχουν καταφύγει εκατοντάδες στρατιώτες που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν εναντίον διαδηλωτών κι έχουν σχηματίσει το αντάρτικο τάγμα με την ονομασία Χάλεντ Μπιν αλ-Ουαλίντ.
Στην περιοχή της Χούλα χιλιάδες κάτοικοι πραγματοποίησαν χθες μεγάλη αντικαθεστωτική διαδήλωση, στην οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός δεύτερου αντάρτικου τάγματος, που υποσχέθηκε να προστατέψει, υπό την επίβλεψη του πρώτου, τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Δεδομένης της αύξησης του αριθμού των στρατιωτών που αντιτάσσονται στο καθεστώς, πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη στρατιωτικοποίηση της εξέγερσης στη Συρία εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου