Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τη Σύρτη - Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/



Οι γιατροί που βρίσκονται στη Σύρτη αναφέρουν ότι πολλοί τραυματίες διακομίζονται στα νοσοκομεία, όμως υπάρχει σημαντική έλλειψη σε βασικά φάρμακα και αναισθητικά, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).

Χιλιάδες άμαχοι φεύγουν από τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, που πολιορκείται, την ώρα που ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μίας ανθρωπιστικής κρίσης καθώς αυξάνονται οι τραυματίες, ενώ τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού, σύμφωνα με υπηρεσίες αρωγής.
"Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμη, θα είναι καταστροφικό. Ήδη οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε τα πράγματα θα είναι δραματικά", δήλωσε στο Ρόιτερς ο γιατρός Μεγκό Τερζιάν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων των MSF.

Γιατροί από τη Σύρτη έχουν επικοινωνήσει με την ομάδα των MSF στη Μιζουράτα ζητώντας τους να τους δώσουν ιατρικό εξοπλισμό, όμως η οργάνωση δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει στην πόλη εξαιτίας των σφοδρών μαχών που εξακολουθούν να μαίνονται, πρόσθεσε ο Τερζιάν, προσθέτοντας ότι κάθε ημέρα λίγοι τραυματίες μεταφέρονται στη Μιζουράτα.

Εξάλλου οι ελλείψεις σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζουν όλο τον πληθυσμό της πόλης, όπως επεσήμανε ο Τερζιάν. Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου "αποθαρρύνουν, ή ακόμη και απαγορεύουν" στους MSF να στέλνουν γιατρούς στη Σύρτη επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από τη Σύρτη, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

"Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του ανθρωπιστικού προβλήματος, όμως προφανώς πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Στίβεν Άντερσον στο Ρόιτερς.

"Βλέπουμε όλο και περισσότερους εκτοπισμένους, στην πραγματικότητα χιλιάδες φεύγουν από τη Σύρτη και κατευθύνονται προς τα ανατολικά και τα δυτικά, γεγονός που είναι ενδεικτικό της κατάστασης", πρόσθεσε.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, όμως δεν έχει καταφέρει να μπει στη Σύρτη εξαιτίας των συγκρούσεων. Στο μεταξύ ένας στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σκοτώθηκε σε επίθεση που εξαπέλυσαν οπαδοί του Καντάφι στην Μπάνι Ουαλίντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Free Libya TV.

Ο Ντάου αλ Σάλχιν σκοτώθηκε χθες Τρίτη βράδυ όταν μία ρουκέτα χτύπησε το αυτοκίνητό του την ώρα που κατευθυνόταν προς μία περιοχή της Μπάνι Ουαλίντ όπου μαίνονταν συγκρούσεις. Ο αλ Σάλχιν ήταν φυλακισμένος επί 18 χρόνια από την κυβέρνηση του Καντάφι και αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου