Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΑΑΡΕΤΖ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ»

Από το ιστολόγιο http://www.trt.net.tr/
Ο ισραηλινός τύπος συμβουλεύει την διοίκηση του Τελ Αβίβ να μην επιμένει και να ζητήσει συγνώμη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και επανέλαβε την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη από την Ankara.


Πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προέβη στις δηλώσεις σχετικά με την απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων της Τουρκίας.
«Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή οι στρατιώτες μας απάντησαν στις βίαιες επιθέσεις των ακτιβιστών στο Mavi Marmara», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
    
Εντωμεταξύ ο ισραηλινός τύπος που αναφέρει πως οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν στρατηγική σημασία, συμβουλεύει την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη και να πληρώσει αποζημίωση στους συγγενείς των εννέα Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους από την ισραηλινή επιδρομή στο Mavi Marmara.
    
«Η Τουρκία δεν είναι το εχθρός μας. Το Ισραήλ πρέπει να εκφράσει τη λύπη του, να καταβάλει αποζημίωση και να βελτιώσει τις σχέσεις», δημοσιεύει η εφημερίδα Χάαρετζ.
    
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως η Τουρκία ενδυνάμωσε την θέση της εξωτερικής της πολιτικής στη Δύση και στη Μέση Ανατολή και σημειώνεται:
«Ο κόσμος πιθανότατα θα υποστηρίξει τις κινήσεις της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ».
    
Εντωμεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), Ekmeleddin İhsanoğlu, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu εξέφρασε την υποστήριξή του για τις δηλώσεις του, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για την άρση του παράνομου αποκλεισμού που εφαρμόζεται στη Λωρίδα της Γάζας.
    
Ο İhsanoğlu, αναφέροντας πως είναι απογοητευτική η έκθεση που εξέδωσε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη εκ νέου έρευνα για την επιδρομή στο πλοίο Mavi Marmara και για να μην αποτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Davutoğlu ενημέρωσε τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που δίνει.
    
Από την άλλη ο Αραβικός Σύνδεσμος επέκρινε πως η έκθεση που έπρεπε να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο, εκδόθηκε μόνο σε βάσει του ναυτικού δίκαιου και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη η εφαρμογή του αποκλεισμού στη Γάζα. 
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, αφού ανέφερε πως μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου