Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

FT: Γιατί το αμερικανικό real money πρέπει να αγοράσει Εθνική

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=99482

Το αμερικανικό real money, αυτό που εμείς στην Ευρώπη αποκαλούμε «κερδοσκοπικό», δεν ήθελε να σορτάρει την Ελλάδα. Ήθελε την ευκαιρία να αγοράσει ένα κομμάτι της σε τιμές ευκαιρίας, γράφει η στήλη View from the US των Financial Times. Ο αρθρογράφος, John Dizard, εξηγεί γιατί ειδικά η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί στο στόχαστρο του real money από τον Οκτώβριο.


Στο άρθρο του με τον τίτλο «Waiting in the wings of a Greek tragedy», ο Dizard προβλέπει ότι έως τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Οκτώβριο, θα έχει έρθει η ώρα για να εκτυλιχθεί το επόμενο επεισόδιο της ελληνικής τραγωδίας.

Η τελευταία προσπάθεια για τη διάσωση της Ελλάδας θα έχει καταρρεύσει, η επόμενη φάση του πανικού σε ομόλογα και τράπεζες θα έχει έρθει και τότε οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να ετοιμαστούν να αγοράσουν φθηνά κάποιες ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, εμφάνιζε την περασμένη εβδομάδα κεφαλαιοποίηση κάτω των 3 δισ. ευρώ, ενώ έχει κεφάλαια άνω των 8,5 δισ. ευρώ και Core Tier I στο 11,2%, ακόμα και μετά τη διαγραφή του 18% των θέσεών της στα ελληνικά ομόλογα.

Η τράπεζα διαθέτει αναλογία δανείων/καταθέσεων στο 115%, κάτι που όπως επισημαίνει το άρθρο, δεν θα έχει έλλειψει ρευστότητας ακόμα και εάν σημειωθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων. Επιπλέον, παράγει το 38% των εσόδων της στην Τουρκία και τη ΝΑ Ευρώπη, αγορές που είναι έντονα κερδοφόρες.

Όσο για το μάνατζμεντ της τράπεζας, αυτό χαρακτηρίζεται καλό, για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά όχι πανέξυπνο. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι τραπεζίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους πανέξυπνους συνήθως σου προκαλούν μπελάδες», επισημαίνει ο Dizard.

«Γιατί να αποκτήσετε μέρος ειδικά αυτής της ελληνικής τράπεζας; Γιατί είναι ένα ολιγοπώλιο με ένα τεράστιο δίκτυο καταστημάτων. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ακόμα και εάν η Ελλάδα μειώσει μονομερώς την αξία των ομολόγων της πολύ χαμηλότερα από εκείνη που προσφέρει στη συμφωνία για την ανταλλαγή του χρέους.

Η Εθνική είναι η παλαιότερη τράπεζα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1841 και εξέδιδε τα δικά της χαρτονομίσματα έως το 1928. Εάν κάποια κινεζική ναυτιλιακή ή μια κορεάτικη εμπορική αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, ένα σημαντικό μέρος των λογαριασμών της αναμένεται να γίνει μέσω της Εθνικής. Κανείς μπορεί να προσπαθήσει να την ανταγωνιστεί στο πιο συντηρητικό κομμάτι του δανεισμού στην Ελλάδα. Αλλά θα χρειαστεί τύχη. Η Εθνική κάνει χάρες στην κυβέρνηση και εκείνη ανταποδίδει. Στους Έλληνες αρέσει να παίρνουν ρίσκα, αλλά όχι με το ρευστό τους για τις τοπικές συναλλαγές του. Αυτό, το κρατούν στην Εθνική», εξηγεί το άρθρο.

Ακόμα και εάν η Εθνική χρειαστεί να προχωρήσει σε haircut 2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της και η διοίκηση χρειαστεί έναν επενδυτή στο στυλ του Warren Buffett, υπάρχουν 100-200 Έλληνες ή Έλληνες του εξωτερικού που θα της έδιναν μια τέτοια επιταγή σήμερα, καταλήγει το δημοσίευμα. «Η Εθνική δεν χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης που να δουλεύει για να επιζήσει την επόμενη καταιγίδα. Από το 1841 έως σήμερα, έχει δει και χειρότερες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου