Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπρησμός σε τζαμί της Δυτικής Όχθης

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Εμπρησμός σε τζαμί της Δυτικής Όχθης


Ισραηλινοί έποικοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σήμερα το πρωί σε ένα τζαμί του χωριού Κούτσρα στην κατεχόμενη βόρεια Δυτική 'Οχθη, προκαλώντας ζημιές σε αυτό και γράφοντας αντι-ισλαμικά συνθήματα, σύμφωνα με κατοίκους και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.


Αυτή η πράξη βανδαλισμού σημειώθηκε τη στιγμή όπου ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες κατεδάφιζαν τρεις κατοικίες στον εβραϊκό οικισμό Μιγκρόν που θεωρείται παράνομος ακόμη και από τις ισραηλινές αρχές, κοντά στη Ραμάλα, αφότου απομάκρυναν με τη βία τους κατοίκους.

Οι δράστες έγραψαν στους τοίχους συνθήματα προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ και σχεδίασαν αστέρια του Δαυίδ, σύμβολα του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

Οι εξτρεμιστές έποικοι έσπασαν ένα παράθυρο του τεμένους του χωριού που βρίσκεται βόρεια της αυτόνομης πόλης της Ραμάλας και έβαλαν φωτιά στο ισόγειο του μονώροφου χώρου λατρείας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κάτοικοι του χωριού υπέβαλαν μήνυση στις αρχές.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είχε δώσει εντολή τον Ιούνιο για την κατεδάφιση των τριών κατοικιών στον παράνομο οικισμό Μιγκρόν.

Στις 2 Αυγούστου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε ζητήσει την απομάκρυνση των κατοίκων από τον παράνομο οικισμό, αλλά έδωσε προθεσμία στις αρχές μέχρι το Μάρτιο του 2012 να εφαρμόσουν την απόφαση.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο οικισμός αυτός που ένα μέρος του χτίστηκε πάνω σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη χωρίς την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης το Μάρτιο του 2001 και επρόκειτο να κατεδαφιστεί αμέσως μετά την κατασκευή του, είχε 250 κατοίκους το 2009.

Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράμονοι, είτε έχει εγκριθεί η κατασκευή τους από την κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους είτε όχι.

Εβραίοι εξτρεμιστές έποικοι ασκούν μια πολιτική συστηματικών αντιποίνων την οποία αποκαλούν "το τίμημα" που σημαίνει επίθεση σε παλαιστινιακούς στόχους κάθε φορά που οι ισραηλινές αρχές λαμβάνουν μέτρα τα οποία οι έποικοι θεωρούν ότι πλήττουν τον εβραϊκό εποικισμό.

Αρκετά τεμένη στη Δυτική Όχθη αποτέλεσαν στόχο παρόμοιων επιθέσεων τα τελευταία δυο χρόνια.

Η τελευταία ήταν τον Ιούνιο, όταν ένα τζαμί στη βόρεια Δυτική Όχθη υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά που είχαν βάλει έποικοι οι οποίοι είχαν γράψει το σύνθημα στους τοίχους "το τίμημα για το Ελί Αϊν", η ονομασία του παράνομου εβραϊκού οικισμού, μετά την κατεδάφιση του οποίου ξέσπασαν ταραχές με ισραηλινούς αστυνομικούς.

Τη βεβήλωση του τεμένους είχαν καταδικάσει η διεθνής κοινότητα και η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε να "τιμωρήσει τους δράστες της κακουργηματικής αυτής πράξης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου