Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» Οι ερωτήσεις Πολυβίου και οι απαντήσεις Χριστόφια

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/78617

Λευκωσία: Στην ασφυκτικά γεμάτη από δημοσιογράφους και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών όπου λαμβάνονται οι καταθέσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.


Πόλυς Πολυβίου: Στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 και της 5ης Ιουλίου 2011 δηλώσατε ότι δεν είχατε καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο έκρηξης.
Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι

Πόλυς Πολυβίου: Στις 11/7/ 2011 σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμφωνα με το πρακτικό δηλώσατε: «Δεν μας τα είπες αυτά Κώστα (Σ.Σ. Παπακώστα), λήφθηκαν αποφάσεις πίσω από την πλάτη του Προέδρου; Είμαι σαν τον απατημένο σύζυγο που το μαθαίνει τελευταίος». Δεν έπρεπε να κρατείστε ενήμερος άσχετα αν οι Υπουργοί/Συνεργάτες σας δεν σας ενημέρωσαν;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Ενδιαφερόμουν, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι ανέλαβαν ευθύνη χειρισμού του θέματος χωρίς να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δύο Υπουργοί είχαν διαφορές μεταξύ τους κανονικά προσφεύγουν στον Πρόεδρο για να τους το λύσουν. Δεν μπορούσα εγώ να μυρίζομαι την επικινδυνότητα του φορτίου. Έλαβα γνώση για την επικινδυνότητα τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον κ. Παντελίδη, όταν συναντηθήκαμε με δύο στρατιωτικούς διότι έκαναν από πριν διαβήματα για να καταστραφεί το υλικό το οποίο πιθανόν να ήταν επικίνδυνο. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές και τα αποτελέσματα δεν μου ανακοινώθηκαν.

Πόλυς Πολυβίου: Εσείς επιλέγετε συνεργάτες σας, δεν αναλαμβάνετε ευθύνη για υπουργούς σας;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι είναι μικρή η επικινδυνότητα του φορτίου διότι η πυρίτιδα δεν εκρύγνειται μόνη της αφού το υλικό αυτό χρειάζεται επεξεργασία. Αυτό με καθησύχασε. Από εκεί και πέρα οι δύο υπουργοί ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν. Μια σχετική ευθύνη την έχω, αλλά θα είχα μεγαλύτερη και ολόκληρη ευθύνη αν γνώριζα τον τρόπο χειρισμού μεταξύ των δυο Υπουργών.


Πόλυς Πολυβίου: Κύριε Πρόεδρε, το μίνιμουμ που γνωρίζετε είναι ότι ήρθε το φορτίο για λόγους ανωτέρας βίας, έπρεπε να μείνει στην Κύπρο και παρέμεινε στο Μαρί με δική σας απόφαση (…) Δεν έπρεπε μέσω συνεργατών σας να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για φύλαξη του φορτίου, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Σε ένα κράτος ο Πρόεδρος που ασχολείται με πολλά δεν μπορεί από μόνος του, αν δεν γίνει καταμερισμός εργασίας και αν δεν δείξει εμπιστοσύνη σε συνεργάτες του να προχωρήσει. Οι συνεργάτες έχουν καθήκον να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν μου είπε ο Παντελίδης είναι σχετικά επικίνδυνο και αφού υπήρχε αυτή η διατύπωση από δύο στρατιωτικούς, του ζήτησα να ενεργήσει ώστε να καταστραφεί η πυρίτιδα… Προσπαθούσε ο άνθρωπος αλλά μπορείτε να δείτε μέσα από τα σχετικά έγγραφα τι δυσκολίες συναντούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου