Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Άδωνις και οι αμφιλεγόμενες θέσεις για την αραβική άνοιξη

Σχόλιο ιστολογίου μας : Καμιά φορά κάτι συμβαίνει ........Ο Άσαντ δεν ήρθε πάνω σε ένα τανκς
Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15364728,00.html

Ο Σύρος ποιητής Άδωνις βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο Γκαίτε. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Άραβες διανοητές. Η αμφιλεγόμενη στάση του όμως απέναντι στις εξεγέρσεις αιφνιδίασε. Τί λέει ο ίδιος για αυτό; 


Ένας ποιητής του διαμετρήματος του Άδωνι οφείλει να αφουγκράζεται τα αισθήματα των ανθρώπων και τα αιτήματα των καιρών για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και ίσως ένας διανοητής όπως ο Άδωνις, να οφείλει να τα εκφράσει με σαφήνεια και παρρησία. Η κατά καιρούς όμως τοποθέτησή του απέναντι στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία έγινε αντιληπτή ως μια αμφίσημη στάση, ως μια θέση που δεν τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των εξεγερμένων. Ο ίδιος παραχωρώντας συνέντευξη στην Deutsche Welle δήλωσε:
"Η αντιπολιτευτική μου στάση απέναντι στο υπάρχον καθεστώς δεν προέκυψε από τις τωρινές διαμαρτυρίες, αλλά προέρχεται από πολύ παλιά. Εδώ και 50 χρόνια βρίσκομαι σε διαρκή πόλεμο με το υπάρχον δικτατορικό καθεστώς. Για το λόγο αυτό τάσσομαι αυτομάτως κατά. Υπάρχουν όμως διαφορές όσον αφορά τις μεθόδους της αντίστασης. Αποδοκιμάζω τις μεθόδους της βίας σε κάθε τους μορφή, ανεξάρτητα πως τις θεμελιώνουν αυτοί που τις εφαρμόζουν. Δεν τις ανέχομαι ούτε από την πλευρά του καθεστώτος ούτε από την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Είμαι υπέρ μιας ειρηνικής αντίστασης τύπου Γκάντι".
Υπέρ των αυθόρμητων διαμαρτυριών του λαού
Διαδηλώσεις στη ΣυρίαΔιαδηλώσεις στη ΣυρίαΟι άνθρωποι όμως που βγήκαν στους δρόμους δεν τάσσονται απαραίτητα με την αντιπολίτευση. Επρόκειτο για αυθόρμητες συγκεντρώσεις. Στην παρατήρηση αυτή ο Σύρος ποιητής απαντά:
"Τάσσομαι 100% υπέρ των κινητοποιήσεων του λαού και δεν είπα ποτέ τίποτα αρνητικό για αυτό ή δεν τις επέκρινα. Αντίθετα τις υποστήριξα ξεκινώντας από την Τυνησία και αργότερα με τα όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο. Από την αρχή στάθηκα στο πλευρό αυτών των αυθόρμητων συγκεντρώσεων".
Ο Άσαντ δεν ήρθε πάνω σε ένα τανκς    
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ Εντούτοις ο Άδωνις σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ τον αποκάλεσε ‘εκλεγμένο πρόεδρο’, αν και όλοι γνωρίζουν ότι κατέλαβε την εξουσία κληρονομικά από τον πατέρα του, ο οποίος την πήρε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
"Υπάρχει έστω και ένα κοινοβούλιο στον αραβικό κόσμο που να προήλθε από ελεύθερες εκλογές; Όπως και να το κάνει κανείς, στη Συρία έγιναν εκλογές και σχηματίστηκε ένα κοινοβούλιο. Ναι, ίσως οι εκλογές να ήταν νοθευμένες. Ίσως μπορούμε να πούμε ότι εξελέγη αυτός ο άνθρωπος αλλά οι εκλογές είναι νοθευμένες. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν ήρθε στην εξουσία με ένα πραξικόπημα όπως ο πατέρας του. Εξελέγη έστω και τυπικά από ένα κοινοβούλιο. Με αυτή την έννοια τον χαρακτήρισα ως ‘εκλεγμένο πρόεδρο’. Ο Άσαντ δεν ήρθε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα πάνω σε ένα τανκς."
Khaula Saleh / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου