Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Le Figaro: Οξύνονται στην Ελλάδα οικονομική κρίση και κοινωνική οργή «Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους»

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=417899

Le Figaro: Οξύνονται στην Ελλάδα οικονομική κρίση και κοινωνική οργή
Απεργία σε μετρό (φωτ.αρχείου): Ο γαλλικός τύπος εκτιμά ότι εικόνες σαν αυτή θα γίνουν και πάλι οικείες στους κατοίκους της Αθήνας το προσεχές διάστημα [ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/ΕUROKINISSI]



Τις ελληνικές λέξεις «ψυχόδραμα» και «τραγωδία» χρησιμοποιεί -κατά την προσφιλή πρακτική του διεθνούς τύπου- η γαλλική εφημερίδα Le Figaro για να περιγράψει την «οικονομική και κοινωνική κρίση που οξύνεται στην Ελλάδα».

Εκτενές αφιέρωμα στην ελληνική οικονομία έχει και η Le Monde που σχολιάζει ότι «οι επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας τελειώνουν πάντοτε με απρόβλεπτο τρόπο: είτε παρατείνονται βασανιστικά είτε διακόπτονται αιφνιδιαστικά».

Η λεκτική επίθεση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το χρέος αναφέρεται από τη Figaro ως ενδεικτική της κατάστασης συναγερμού που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. «Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η λιτότητα έχει προκαλέσει βαθιά οικονομική ύφεση καταποντίζοντας την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ολοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας.

Η ανταποκρίτρια της Figaro χαρακτηρίζει ως «μπλοφάρισμα» τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις αντιπροσωπείες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σημειώνει ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική έχει φτάσει τους πολίτες στα όριά τους. Επιπλέον η πίεση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και «το θυμό των Ελλήνων που θα αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μετά τη θερινή ανάπαυλα».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα κρατώντας ένα μπλοκάκι με τρεις σημειώσεις. Οι «εντολές» που θα μεταφέρει στην κυβέρνηση θα είναι λίγες αλλά σαφείς: επιτάχυνση των ήδη θεσμοθετημένων μεταρρυθμίσεων, φορολογικά μέτρα και κυρίως ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγές της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, τόσο θα αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές της χώρας».

Για τη Monde η κυβέρνηση Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά σε πολλαπλά εμπόδια καθώς «οι φοιτητές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της μεταρρύθμισης των Πανεπιστημίων, οι οδηγοί ταξί αποφασισμένοι να συνεχίσουν ότι διέκοψαν προ ολίγων εβδομάδων και το κίνημα των ''Αγανακτισμένων'' έτοιμο να επιστρέψει στο Σύνταγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου