Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Standard & Poor's: Παραμένει σε credit watch η αξιολόγηση της Κύπρου - Oρατός ο κίνδυνος υποβάθμισης εάν...

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Σε credit watch ανακοινώνει ότι διατηρεί την αξιολόγηση της Κύπρου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ο οίκος χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι θα διατηρήσει σε credit watch την αξιολόγηση ΒΒΒ+ της Κύπρου, έως ότου:
- αναλυθούν τα νέα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για δημοσιονομική προσαρμογή
- είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η S&P, οι σχετικές ανακοινώσεις και για τα δύο ανωτέρω ζητήματα θα πρέπει να αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός.
Στις 26 Αυγούστου 2011 η κυπριακή κυβέρνηση υιοθέτησε συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% και 2% του ΑΕΠ το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, τονίζει ο οίκος.
Το μέγεθος των μέτρων για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων εκτιμάται, συνεχίζει η S&P, στα 150 εκατ ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ το 2011 και στα 650 εκατ ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, το 2012. 

"Ωστόσο τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα ανέρχονται συνολικά στα 104 εκατ ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ για το 2011 και στα 261 εκατ ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ για το 2011", προσθέτει ο οίκος και συμπληρώνει ότι τα εν λόγω μέτρα (για το 2012) πρέπει να "περάσουν" από την κυπριακή Βουλή.
"Μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητη για να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή", προειδοποιεί η S&P.
"Eάν η κυπριακή Βουλή εγκρίνει τα αναγκαία μέτρα και εάν οι πιθανές ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμείνουν στα επίπεδα που υπολογίζονται, τότε θα διατηρηθεί η αξιολόγηση BBB+ για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η αξιολόγηση Α-2 για τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα", σημειώνει επίσης ο οίκος.
"Αντίστοιχα, εάν δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο και έγκαιρο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου ή έαν το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκαλέσει μεγαλύτερες του αναμενομένου ζημιές για τις κυπριακές τράπεζες, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης", καταλήγει η S&P.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου