Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 17 Σεπ. 2011

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/


ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 17 Σεπ. 2011
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η Ρωσία είχε δώσει το Πραγματικό Μήνυμα για το Κοσσυφοπέδιο

Ο ΥΠΑΜ της Σερβίας Dragan Sutanovac τόνισε ότι αν η Πρίστινα προσπαθήσει να αναλάβει την εξουσία στο βόρειο Κόσσοβο με τη βία, «η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι πολύ πιο σοβαρή και πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, σε όποιο βαθμό», προσθέτοντας ότι η Σερβία έχει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση λύσης μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι τα μέλη των ΕΔ της Σερβίας έχουν τακτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της KFOR και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη Σερβία να επηρεάσει τα δρώμενα σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. Είναι κρίμα, ωστόσο, ότι από τις 29 Ιουλίου 2003, όταν οι δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, δεν έχουμε άλλο συνομιλητή για το θέμα αυτό“, πρόσθεσε.


Οι δύσκολες αποφάσεις που η Σερβία θα πρέπει να λάβει σίγουρα είναι μονόδρομος και είναι αυτός ο δρόμος που απ΄ότι φαίνεται, έδειξαν οι Ρώσοι πριν 11 χρόνια με την αποχώρηση τους από την περιοχή. Αυτή ήταν η στιγμή που η σερβική δημόσια και πολιτική ελίτ έπρεπε να καταλάβει το μήνυμα.
Αν οι Ρώσοι αποσύρθηκαν, νομίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι γνωστό και τετελεσμένο, τότε έπρεπε από τότε ή έστω και τώρα η Σερβία να αναδιοργανώσει τον εαυτό της και να αναζητήσει άλλες λύσεις.
Συγκλονιστικό Φινάλε στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Βελιγράδι
Το φόρουμ, διοργανώθηκε από διάφορα ‘’think tanks’’ και μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Βελιγράδι. Σκοπός του ήταν να συζητηθούν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και τις περιφερειακές προκλήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αλλά και τα Δ. Βαλκάνια.

Κατά την τελευταία ημέρα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βελιγράδι
Aleksandar Konuzin, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από το φόρουμ διότι οι διοργανωτές δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει την τοποθέτηση του για την πρόσφατη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και διότι το θέμα δεν τοποθετήθηκε στην διάταξη.
Βέβαια πέραν των παραπάνω εξέφρασε και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Είπε ότι
« η Σερβία θα ήταν καλύτερα να πλαισιώσει την Μόσχα απ’ ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που είναι «εναντίον των εθνικών συμφερόντων της»
«Έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και εμείς θα υπερασπιστούμε τη χώρα σας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα ορισμένων Σέρβων, που θέλουν να θέσουν την πατρίδα τους υπό ξένη (Δυτική) επιρροή“.
«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων σας και φαίνεται ότι δεν σας νοιάζει καθόλου”
Δηλώσεις που έγιναν όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία προσπαθεί να βάλει το Βελιγράδι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.

Είναι αλήθεια ότι η Σερβία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να κερδίσει την υποψηφιότητα, της προς ένταξη χώρας, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο μέχρι τότε το Βελιγράδι θα πρέπει πρώτα να βρει μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο, φυσικά εις βάρος των συμφερόντων του. Βέβαια στο θέμα αυτό προσπαθεί να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί και με την αμέριστη συμπαράσταση της Ρωσίας.
Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και είναι αναγνωρισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και βασικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βελιγράδι, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα, και κάποια άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία η Σλοβακία,… είναι αντίθετο με την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.
Επιπλέον η Σερβία είναι σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά εξαρτώμενη από την ιστορική σύμμαχο της Ρωσία και ελπίζει σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Είναι πολλά, σημαντικά και αντικρουόμενα τα στοιχήματα της, όμως η πρόκληση μεγάλη και πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική.

Η Σερβία Δεσμεύεται να Συνεχίσει τις καλές Σχέσεις με την ΠΓΔΜ

Ο Πρωθυπουργός
Mirko Cvetkovic συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Nikola Poposki και δήλωσε ότι η Σερβία έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας. Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία μέσω της αύξησης του εμπορίου και ότι το κοινό μέλλον των δύο χωρών βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Vuk Jeremic συναντήθηκε επίσης με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων.

Βέβαια η ΠΓΔΜ πρέπει πρώτα να αποφασίσει για το όνομα της σε μια βάση κοινής αποδοχής με την Ελλάδα, κάτι που το ξέρει πολύ καλά και η Σερβία, αλλά το ξεχνάει ή αποφεύγει να το θυμηθεί. Δεν ξέρουμε βέβαια για πόσο και η Ελλάδα θα αντέξει να θυμάται το Κοσσυφοπέδιο.
Το ΣΑ/ΟΗΕ Συζητά απόψε για το Κοσσυφοπέδιο

Απόψε στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί με κλειστές πόρτες. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, Enver Hoxhaj και Vuk Jeremic.
Ίσως πλέον η αλλαγή της κατάστασης είναι προ των πυλών. Ειδικά όταν βλέπουμε να γίνεται αποδεκτός συνομιλητής και μάλιστα στο ΣΑ/ΟΗΕ από την Σερβία ο ΥΠΕΞ χώρας που δεν αναγνωρίζει και που μάλιστα έχει καταφύγει σε όργανο του ΟΗΕ για να κριθεί παράνομη η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου