Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Χορστ Ζεεχόφερ: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Σχόλιο ιστολογίου μας : Σαν πολλά άλογα [Χορσ(τ)] δεν μαζεύτηκαν τελευταία(?) .....εμείς γαϊδουράκια έχουμε .....
Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Ο πρόεδρος της συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα ο κ. Ζεεχόφερ υπερασπίζεται τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


«Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση», λέει ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας. «Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Ζεεχόφερ.
Ο πρόεδρος του CSU Βαυαρίας - είναι το τρίτο κόμμα στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου - δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη». «Όχι, δεν βλέπω τέτοια συνάφεια. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ ισχυρή. Ζει και είναι ανεπίστρεπτη»  λέει ο κ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος, απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες»  της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες Υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή» συζήτηση για τις «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει την ανάγκη να παρουσιαστούν συγκεκριμένοι αριθμοί που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το πρόγραμμα στήριξης.
"Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας", δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας 'Bild am Sonntag' (18.9.11) Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο νέο φόρο ακινήτων, αλλά είναι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά του. "Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει", σημειώνει.
Ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζει τη σημασία που έχει σήμερα η εμφάνιση αποτελέσματος από την ελληνική πλευρά. "Οι Έλληνες πρέπει παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι να επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός του προγράμματος", τονίζει. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι "ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον λόγο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Γι' αυτό και έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους συναδέλφους ότι ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ήρεμα και χωρίς εξάρσεις εξήγησε ότι, όσο η αποστολή της τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν χρήματα" στην Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε επικαλέστηκε τη νομική βάση για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα που έχει αναπτύξει και από το βήμα της Βουλής και σημείωσε σχετικά ότι οι βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με σαφείς όρους. "Αυτοί διασφαλίζουν ότι είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια, ώστε η Ελλάδα μία των ημερών να γίνει κύρια του προβλήματος χρέους της", λέει ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου