Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Λονδίνο:Τα κοινωνικά δίκτυα ενώπιον επιτροπής για τις αιματηρές αναταραχές του Αυγούστου

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/


Ειδική επιτροπή συστάθηκε στο Λονδίνο για να ερευνήσει αν το κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων Blackberry Messenger αλλά και τα δίκτυα Facebook και Twitter χρησιμοποιήθηκαν στον σχεδιασμό των βίαιων επεισοδίων που συνέβησαν το καλοκαίρι στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως ισχυρίζονται πολλοί βουλευτές.



Ο διευθυντής της εταιρείας Rim, η οποία κατασκευάζει τα Blackberry Stephen Bates θα ρωτηθεί από τους βουλευτές για το πώς η εταιρεία βλέπει την επιβολή νομοθεσίας που θα της επιτρέπει να έχει περισσότερες εξουσίες και να κλείνει τα κοινωνικά δίκτυα σε περιόδους αναταραχής. Οι βουλευτές θα προσεγγίσουν το θέμα σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής και όχι σύμφωνα με την πρόταση που είχε κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον να διαγραφούν πιθανοί ταραξίες από τις ιστοσελίδες.
Μέλος της επιτροπής δήλωσε: "Υπάρχουν υποψίες από την αστυνομία ότι κυρίως το Blackberry Messenger χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την οργάνωση των ταραχών. Το ερώτημα είναι, αν θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του δικτύου της ή θα πρέπει να έχουν την εξουσία να το κάνουν αυτό οι Αρχές; Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το λεπτό θέμα χωρίς να ταυτιστούμε με αυταρχικό καθεστώς".
Άλλο μέλος της επιτροπής πρότεινε να τεθεί το ερώτημα αν τα κοινωνικά δίκτυα θα ήταν πρόθυμα να δώσουν προσωπικά δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων των χρηστών και τα στοιχεία επικοινωνίας- όταν πάρουν εντολή για κάτι τέτοιο, ακόμα και για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα.
Ο γενικός σύμβουλος του Twitter Alexander Macgillivray, ο διευθυντής του Facebook Richard Allan και ο διευθυντής της Rim Stephen Bates θα εξεταστούν στην επιτροπή μετά από 6 αξιωματικούς της αστυνομίας του Nottinghamshire, του Manchester και του West Midlands.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου