Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνει την πίεση Χάνει ο Ρέσλερ στο Βερολίνο κι έρχεται τσουνάμι στην Ελλάδα!

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=146409


Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει όχι απλώς τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της αλλά παράλληλα και την πολιτική κρίση που βιώνει το τελευταίο διάστημα η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!


Στην πραγματικότητα η χώρα μας φαίνεται να έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Γερμανών πολιτικών, ιδίως των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, που απειλούνται με πολιτικό και εκλογικό αφανισμό ενόψει των εθνικών εκλογών του 2013 και δέχονται απανωτά «χαστούκια», ήδη από τις αρχές του έτους, στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο τοπικών κρατιδίων.

Ενδεικτική της  συγκυρίας και των απίστευτων περιστατικών που οδηγούν σε δραματικές αποφάσεις τις κυβερνήσεις Γερμανίας  και Ελλάδας, αλλά και σε περαιτέρω  πίεση του «βρόχου» γύρω από  την χώρα μας, είναι η συνομιλία  που φέρεται να διημείφθη μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον πρώτο να επιχειρεί να μεταφέρει στους Ευρωπαίους την αυξανόμενη «κοινωνική αναταραχή και οργή» στην Ελλάδα λόγω των συνεχιζόμενων νέων μέτρων για να λάβει την απάντηση από τον χερ Σόιμπλε πως και η γερμανική κυβέρνηση κινδυνεύει να … πέσει (!) λόγω της στήριξης που παρέχει στην Ελλάδα …

Η ουσία είναι  πως οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της «ελληνικής κρίσης χρέους» κλυδωνίζουν την γερμανική κυβέρνηση και εν πολλοίς εξηγούν την εμμονή των πολιτικών ταγών της Γερμανίας σε μια διόλου … διπλωματική διαχείριση μιας χώρας – εταίρου τους στα πλαίσια της ΕΕ!

Είναι προφανές εδώ  και μήνες πως κάθε φορά που  η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα  πακέτο μέτρων, η πρώτη «αμφισβήτηση» και πάντως σίγουρα η πρώτη κριτική του προέρχεται από τη Γερμανία και δη από το οικονομικό της επιτελείο.

Η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε επιδείξει «άτεγκτη» στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά ακόμα και μέχρι την ύστατη ώρα, μέχρι τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οπότε και προηγήθηκε – για όσους δεν το θυμούνται – μια «παρέμβαση» των ΗΠΑ, του υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ και στη συνέχεια μια … μακρά τηλεφωνική συνομιλία της φράου Μέρκελ με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για να καταλήξει η Σύνοδος στην απόφαση της νέας στήριξης της χώρας μας …

Αντιπαράθεση  μέσω τηλεόρασης!

Τώρα τα περιθώρια  στενεύουν. Το ίδιο και η ανοχή  μεταξύ των ίδιων των μελών  του γερμανικού κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού! Πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον υπουργό Οικονομίας και νέο ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ διεξάγεται δημοσίως, μέσω τηλεοπτικών παραθύρων.

Αφορμή είναι η «επίσημη» γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αιτία είναι η απειλή εκλογικού αφανισμού που αντιμετωπίζουν οι Φιλελεύθεροι και που οδηγεί τον χερ Ρέσλερ στην υιοθέτηση «ευρωσκεπτικιστικής» στάσης, που σε πρώτη φάση εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις του με τις οποίες έθεσε ανοιχτά θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο κύριος Σόιμπλε επετέθη στον συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας πως «μοναδικός υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομικών κι όχι ο υπουργός Οικονομίας, ενώ την αποκλειστική ευθύνη για το ευρώ φέρει η καγκελάριος και ο ίδιος, ενώ διερωτήθηκε για τη χρησιμότητα – πλέον – της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους εξαιτίας της γραμμής του FDP στο θέμα του ευρώ!

Στο «άδειασμα» αυτό απάντησαν σε οξείς τόνους οι Φιλελεύθεροι που άφησαν αιχμές πως ο ίδιος ο κύριος Σόιμπλε και η Καγκελάριος Μέρκελ ουσιαστικά «δεν ακούνε και δεν σέβονται» τις αποφάσεις του γερμανικού Κοινοβουλίου και την ίδια τη βούληση των Γερμανών.

Για του λόγου  το αληθές, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η ένωση των Γερμανών φορολογούμενων συμφωνεί με τον κύριο Ρέσλερ ότι δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική η ιδέα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας και πως δεν πρέπει η Γερμανία να εγκλωβιστεί στη συνεχή εκταμίευση πόρων για τον μηχανισμό στήριξης των ασθενών μελών της ΕΕ!

Ενώ στην … εξίσωση παρενέβη το Σάββατο και το γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo που υπολόγισε το «ρίσκο» που αναλαμβάνει η Γερμανία με τη συμμετοχή της στα παντός είδους σχέδια διάσωσης και στήριξης των εταίρων της. Οι «σοφοί» του Ifo εκτιμούν πως πιθανή επίπτωση από μια «αναδιάρθρωση χρέους» στην Ευρωζώνη σε συνάρτηση με τα κεφάλαια που θεωρητικά αναλογούν στη Γερμανία από τη στήριξη σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, μπορεί να φτάσει και τα 465 δις ευρώ!

Τον Απρίλιο το Ifo είχε υπολογίσει το «θεωρητικό κόστος» στα 400 δις ευρώ, τώρα αυτό το κόστος αυξάνεται και μαζί πληθαίνουν οι ερωτήσεις, λένε οι Γερμανοί οικονομολόγοι, προς την κυβέρνηση Μέρκελ σχετικά με το πόσο ακόμα ρίσκο μπορεί να αναλάβει για λογαριασμό των εταίρων της!!!
Γραμμή που υιοθετούν πλέον αναφανδόν οι Φιλελεύθεροι …

Το κακό για τους μεν Φιλελεύθερους είναι πως  οι Γερμανοί συμφωνούν μεν μαζί τους, δεν τους … τιμούν όμως με την  ψήφο τους.

Έρχεται βαριά ήττα στο  Βερολίνο

Και σήμερα 2,5 εκατομμύρια  Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου. Στην ίδια τη γερμανική πρωτεύουσα. Εκεί όπου αναμένεται όχι απλώς μεγάλη πτώση των κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά και μη είσοδος – για πρώτη φορά στην ιστορία του – στην τοπική Βουλή των Φιλελευθέρων του FDP του κυρίου Ρέσλερ.

Εφόσον οι δημοσκοπήσεις  επαληθευθούν, τότε για κυβερνητικό συνασπισμό της κυρίας Μέρκελ θα είναι το τελευταίο και πιο ηχηρό πλήγμα, ενώ για τον κύριο Ρέσλερ η απαρχή εσωκομματικών τριγμών και διαβουλεύσεων αφού ήδη τα ποσοστά του σε εθνικό επίπεδο υπολογίζονται στο 3% έως 4% με το πλαφόν της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στις εθνικές εκλογές του 2013) στο 5%.

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να διασώσει το FDP ο κύριος Ρέσλερ στρέφεται τώρα προς την γραμμή του άκρατου ευρωσκεπτικισμού και δεν αποκλείει ακόμα και τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος για να καθορισθεί η «επίσημη γραμμή» του κόμματος αναφορικά με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές του σχέσεις και πολιτικές!
Είναι προφανές λοιπόν πως σε αυτό τον κυκεώνα η Ελλάδα έχει βρεθεί σε δεινή θέση και στη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου