Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Το Κουαρτέτο για τη Μ. Ανατολή δεν επιθυμεί προσφυγή Παλαιστινίων στον ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/09/2011_406927


 Ο Τόνι Μπερ ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή δήλωσε σήμερα ότι γίνονται προσπάθειες να αποτρέψουν τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας τρόπος να αποφευχθεί η αντιπαράθεση», όμως «τελικά ο μοναδικός τρόπος για να καταλήξουμε σε ένα παλαιστινιακό κράτος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μπλερ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Μπλερ επεσήμανε ότι το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) θα προσπαθήσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών να βρει έναν τρόπο να συνθέσουμε τα στοιχεία που θα επιτρέψουν να αναγνωριστούν τα αιτήματα και οι προσδοκίες τους για ένα κράτος επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.



Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόσθεσε εξάλλου ότι το Κουαρτέτο επεξεργάζεται μία διακήρυξη η οποία θα είναι «ένα πλαίσιο αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις».
«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο κείμενο και αν τα καταφέρουμε αυτό θα γίνει σε μία ατμόσφαιρα με λιγότερες αντεγκλήσεις», δήλωσε ο Μπλερ. «Αυτή η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην προώθηση (της ιδέας) ενός παλαιστινιακού κράτους».
«Ας δούμε αν μπορούμε να επεξεργαστούμε κάτι που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να έρθουν στον ΟΗΕ, να παρουσιάσουν τις προσδοκίες τους για ένα κράτος και που ταυτόχρονα θα επιτρέψει σε εμάς να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Μπλερ.
Χαμάς: Κράτος σε ολόκληρη την Παλαιστίνη
Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα από τη Γάζα ότι επιθυμεί ο ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος σε «ολόκληρη την Παλαιστίνη», συμπεριλαμβανομένων των εδαφών του Ισραήλ.
Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Χαλίλ αλ Χάγια δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης Παλαιστίνιων βουλευτών στη Γάζα ότι η πρόθεση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει στις 23 Σεπτεμβρίου από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 δεν είναι αρκετή.
Ο αλ Χάγια κάλεσε να «ζητήσουμε μία αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους σε όλο το έδαφος της Παλαιστίνης και να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν στο εσωτερικό των συνόρων αυτού του κράτους».
Η Χαμάς θεωρεί ότι «ιστορική Παλαιστίνη» αποτελεί το σύνολο των εδαφών της Παλαιστίνης, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί από το 1920 έως το 1948 όταν βρισκόταν υπό βρετανική εντολή και πριν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
«Ζητάμε από τον ΟΗΕ να ακυρώσει την οντότητα που πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στα εδάφη κάποιου άλλου», επεσήμανε ο αλ Χάγια αναφερόμενος στο Ισραήλ.
Το στέλεχος της Χαμάς ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα «να πιέσει ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων, κυρίως αυτών που υποστηρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση».
Η Χαμάς εκτίμησε άλλωστε ότι το αίτημα του Αμπάς «εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει παραβίαση των διεθνών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμά μας στην αντίσταση και την αυτοδιάθεση».
Εξάλλου και ο Ισμαήλ Χανίγια, αρχηγός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, υπογράμμισε ότι «το αίτημα για πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 είναι μία πολιτική περιπέτεια που δεν ανταποκρίνεται στη θέληση των Αράβων και των Παλαιστινίων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου